Министерството на външните работи на Украйна подчерта, че статутът на Крим като украинска територия не подлежи на обсъждане. Малко преди това украинските медии съобщиха, че ръководителят на полското външно министерство Радослав Сикорски е предложил да се помисли за прехвърлянето на полуострова под мандат на ООН за прекратяване на войната с Русия.

В изявлението на украинското външно министерство не се споменава Сикорски, нито се казва кой точно се опитва да обсъжда статута на Крим. Коментарът, публикуван на официалния уебсайт, обаче е озаглавен "Относно неприемливи предложения за бъдещия статут на Автономна република Крим и град Севастопол".

"Териториалната цялост на Украйна никога не е била и не може да бъде предмет на обсъждане или компромис. Крим е Украйна. Точка", каза украинското външно министерство. — Крим е центърът на тежестта на европейската архитектура за сигурност. Пълното й възстановяване е възможно само след пълна деокупация на цялата територия на Украйна, включително украинския полуостров.

Както съобщи агенция Интерфакс-Украйна, Сикорски е направил изявлението за Крим по време на дискусия на 20-та международна конференция в Киев, организирана от Фондация Виктор Пинчук.

Съдейки по този цитат, Сикорски смята, че е възможно да се направи компромис с Крим, за да се сложи край на войната. "Крим е символично важен за Русия и особено за Путин, но стратегически важен за Украйна. Затова не виждам как могат да постигнат споразумение без демилитаризацията на Крим", цитира Сикорски агенцията. "Можем да го поставим под мандат на ООН с мисията да подготвим честен референдум, след като проверим кой е законният пребиваващ и така нататък... И можем да го забавим с 20 години."

В четвъртък сутринта на тези изявления реагира и ръководителят на канцеларията на президента на Украйна Андрий Ермак, който също написа в канала си в Telegram, че "Крим е Украйна".

Сикорски и други полски представители не коментираха повече ситуацията.

За Киев Крим остава ключов във войната с Русия

За Киев Крим остава ключов във войната с Русия

Русия превърна Крим в плацдарм за агресия срещу украинците, заяви министърът на отбраната на Украйна

През февруари 2014 г. Русия окупира Крим, регион, който до този момент беше част от Украйна със статут на автономна република. Това се разигра в контекста на политическата криза, предизвикана от падането на проруския президент на Украйна Виктор Янукович. Операцията беше извършена от руските въоръжени сили и прокремълски въоръжени формирования, наречени "зелени човечета" (военни без отличителни знаци). На 16 март 2014 г. беше проведен референдум в Крим, който според руските власти показва 97% подкрепа за присъединяване към Русия. Това гласуване беше организирано в условията на окупация и беше широко критикувано като нелегитимно от Украйна и международната общност.

Международната общност категорично осъди действията на Русия. ООН, Европейският съюз, САЩ и редица други държави и организации не признаха референдума и обявиха руската анексия на Крим за незаконна. През март 2014 г. Общото събрание на ООН прие резолюция, която потвърди суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите й граници, включително Крим. В резултат на тези действия бяха наложени санкции срещу Русия, насочени срещу отделни лица, компании и сектори от руската икономика.

В разгара на руската инвазия в Украйна през 2022 г. бяха проведени преговори между украински и руски делегати в Истанбул, Турция. По време на тези преговори бе обсъдена идея за статута на Крим. Предложението включваше временно "замразяване" на въпроса за статута на Крим за период от 15 години, в който време статутът на полуострова да бъде обект на дипломатически преговори. В замяна Украйна поиска гаранции за сигурност от международната общност.

Русия, от своя страна, продължава да твърди, че Крим е "неделима част от територията на Руската федерация." Руските власти от своя страна заявяват, че въпросът за Крим не подлежи на преговори, като президентът Владимир Путин и други високопоставени руски представители многократно подчертаваха, че Крим е "руска територия завинаги."

Тази позиция е част от по-широката политика на Русия за укрепване на контрола над полуострова, който е стратегически важен поради местоположението си на Черно море и военната база на руския Черноморски флот.

В последно време обаче Крим влезе в обхвата на украинските дронове и далекобойните ракети, доставени на Киев от запада. Това наложи Русия де премести по-голямата част от Черноморския си флот в други по-далечни пристанища. Многократните удари по фериботите, превозващи военни товари между полуострова и Краснодарския край (континенталната част на Русия), затруднява значително логистиката на руската армия. Украйна доказа, че и Кримският мост не е неузявим, след като организира взривяването на част от него.

Сирски: Киев има реален план как да си върне Крим

Сирски: Киев има реален план как да си върне Крим

Цел на Киев е разрушаването на Кримския мост