Някои високопоставени служители на САЩ са уведомили държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, че не намират за "достоверни или надеждни" уверенията на Израел, че използва доставени от САЩ оръжия в съответствие с международното хуманитарно право. Други официални лица обаче дават подкрепата си за представителството на Израел.

Това се казва във вътрешен документ за Държавния департамент на САЩ, прегледан от "Ройтерс".

"Израел е напълно ангажиран с ангажиментите си и тяхното изпълнение, сред които уверенията, дадени на правителството на САЩ.", коментира израелски служител. 

Белият дом не отговори на искане за коментар.

Представители на администрацията на президента Джо Байдън многократно са казвали, че не са намерили доказателство срещу Израел за нарушение на международното право.

Блинкън е запознат с всички оценки в цитирания документ. 

Съгласно Меморандума за национална сигурност (NSM), издаден от президента Джо Байдън през февруари, Блинкън трябва да докладва на Конгреса до 8 май дали намира за достоверни уверенията на Израел, че използването на американски оръжия от негова страна не нарушава американското или международното право.

Блинкън обсъжда Газа и Рафах с Галант

Блинкън обсъжда Газа и Рафах с Галант

След като Нетаняху отмени отделна среща между САЩ и Израел заради вота на САЩ за резолюцията

До 24 март най-малко седем бюра на Държавния департамент са изпратили своите приноси към първоначален доклад до Блинкън. Части от документа, за които досега не е съобщавано, са класифицирани.

Това е най-показателната до момента илюстрация за разделенията в Държавния департамент относно това дали Израел нарушава международното хуманитарно право в Газа.

"Някои компоненти в отдела подкрепят приемането на уверенията на Израел, други предпочитат отхвърлянето им, а други не заемат позиция", каза американски служител.

Съвместно изявление от четири бюра - Демокрация, човешки права и труд; Население, бежанци и миграция; Глобално наказателно правосъдие и международни организационни въпроси - изрази "сериозна загриженост относно неспазването" на международното хуманитарно право по време на наказателното преследване от Израел на войната в Газа.

В оценката на четирите бюра се казва, че уверенията на Израел са "нито достоверни, нито надеждни". Той цитира осем примера за израелски военни действия, които според официални лица повдигат "сериозни въпроси" за потенциални нарушения на международното хуманитарно право.

Те включват многократно поразяване на защитени обекти и гражданска инфраструктура; "несъзнателно високи нива на цивилни вреди за военно предимство"; предприемане на малко действия за разследване на нарушенията или за търсене на отговорност на отговорните за значителни цивилни щети и "убиване на хуманитарни работници и журналисти с безпрецедентна скорост".

Блинкън: САЩ работят за морски коридор за помощ към Газа

Блинкън: САЩ работят за морски коридор за помощ към Газа

Вашингтон работи за координиране на многонационални усилия

Оценката на четирите бюра също така цитира 11 случая на израелски военни действия, за които служителите казаха, че "съзнателно ограничават достъпа до хуманитарната помощ". Посочват се причини за това като артикули с "двойна употреба". Има данни за повтарящи се атаки срещу хуманитарни обекти.

Всяко спиране на продажбите на оръжия в САЩ би предизвикало "провокации" от страна на Иран и свързаните с него милиции, се казва в доклада на Бюрото.