Рискът от пълномащабна война в Близкия изток донякъде намаля след размяната на удари между Израел и "Хизбула", но Иран все още представлява значителна опасност, тъй като възнамерява да удари Израел. Това каза генерал от военновъздушните сили Чарлз Браун, председател на Обединения началник-щаб на въоръжените сили на САЩ, пред "Ройтерс".

Браун беше на тридневно посещение в Близкия изток, като посещението му започна часове, след като "Хизбула" изстреля ракети и дронове по Израел. Това беше един от най-големите сблъсъци за повече от 10 месеца напрежение на границата на Ливан и Израел, но също така завърши с ограничени щети в Израел и без непосредствени заплахи за нови ответни действия от която и да е страна.

Генералът от военновъздушните сили на САЩ отбеляза, че ударът на "Хизбула" е само една от двете големи заплахи срещу Израел, появили се през последните седмици. Иран също заплашва с нападение заради убийството на лидер на Хамас в Техеран миналия месец.

Запитан дали непосредственият риск от регионална война е намалял, Браун каза: "Донякъде, да".

Иран ще избере отговора за Израел независимо от съюзниците си в региона

Иран ще избере отговора за Израел независимо от съюзниците си в региона

Послание от Техеран

"Имахте две неща, които знаехте, че ще се случат. Едното вече се случи. Сега зависи от това как ще се развие второто", каза Браун, преди да излети от Израел. "Начинът, по който Иран ще отговори, ще диктува как ще реагира Израел, което ще диктува дали ще има по-широк конфликт или не".

Браун предупреди и за риска, който се поражда от съюзниците на Иран на места като Ирак, Сирия и Йордания, както и йеменските хуси, които са се насочили към корабите в Червено море.

Иран обеща, че отговорът към Израел ще бъде тежък заради убийството на лидера на Хамас Исмаил Хания, който тогава беше на посещение в Техеран. Израел обаче все още нито е потвърдил, нито е отрекъл участието си в убийството на Хания, въпреки че Иран ги обвинява.

По думите на Браун армията на САЩ е в по-добра позиция да помогне в защитата на Израел и собствените си сили в Близкия изток, отколкото беше на 13 април, когато Иран предприе безпрецедентна атака срещу Израел, като изстреля стотици дронове, крилати ракети и балистични ракети. Припомняме, че атаката на Иран тогава беше в отговор на удара на Израел по иранското консулство в сирийската столица Дамаск. 

САЩ в готовност да подкрепят Израел срещу "Хизбула"

САЩ в готовност да подкрепят Израел срещу "Хизбула"

Пентагонът следи отблизо последните събития в Близкия изток

"Ние сме в по-добра позиция", посочи Чарлз Браун и отбеляза решението от неделя да поддържа две ударни групи на самолетоносачи в Близкия изток, както и допълнителна ескадрила изтребители F-22.

Каквито и планове да има иранската армия, крайните решения завидят от политическите лидери на Иран, подчерта от Браун и допълни, че все пак Иран не се стреми към ескалация на напрежението, което може да доведе до пълномащабна война.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън се опитва да ограничи последиците от войната в Газа между Хамас и Израел.

Председателят на Обединения началник-щаб на въоръжените американски сили в понеделник посети Северното командване на израелската армия, където е бил информиран за заплахите по границите на Израел с Ливан и Сирия. В Тел Авив той се срещна с министъра на отбраната на Израел Йоав Галант и началника на Генералния щаб генерал-лейтенант Херци Халеви.

Запитан за военната мощ на ливанската "Хизбула", особено след ударите на Израел, Браун предупреди, че "те все още имат способности".

Израел удари пореден оръжеен склад на "Хизбула" в Ливан

Израел удари пореден оръжеен склад на "Хизбула" в Ливан

Напрежение в Близкия изток