Вашингтон спря доставките на някои оръжия за Израел, използвани от израелските сили във войната срещу бойците на "Хамас", като обясни това с несъгласието си израелската армия да атакува град Рафах. САЩ обаче не са единственият доставчик на оръжия за Израел. Ройтерс обобщи информацията кои страни доставят оръжия на Тел Авив и как войната в Газа повлия на тези доставки.

Президентът Джо Байдън също публично предупреди Израел за първи път в интервю за CNN на 8 май, че САЩ ще спрат доставките на оръжия, ако израелските сили изпълнят заплхата си за нападение срещу град Рафах в Газа, тъй като това може да застраши живота на стотици хиляди разселени цивилни там.

САЩ отдавна са най-големият доставчик на оръжие за близкоизточния си съюзник, следвани от Германия - чиято силна подкрепа за Израел отразява отчасти изкуплението за нацисткия Холокост - и Италия.

Две страни, Канада и Нидерландия, спряха доставките на оръжия за Израел тази година поради опасения, че те могат да бъдат използвани по начини, нарушаващи международното хуманитарно право - причинявайки цивилни жертви и унищожаване на жилищни райони - в Газа.

Повечето от загиналите в Газа от израелските бомбардировки и наземни офанзиви са цивилни, твърдят международни правозащитни групи. Израел твърди, че не атакува цивилни, обвинявайки бойците на "Хамас", че се крият сред тях - нещо което екстремистите отричат.

Спряната доставка на оръжие за Израел се състои от 1800 бомби от 907 кг. и 1700 бомби от 220 кг. на стойност десетки милиони долари, според американски служители. Решението произтича от опасения относно "крайната употреба на бомбите и въздействието, което те биха могли да окажат в гъсто населени градски условия като Рафах...", каза американски служител.

Въпреки това американските оръжия на стойност милиарди долари остават в процес на подготовка за Израел, включително танкови снаряди и боеприпаси, въпреки че процесът на одобрение се забави, каза сенатор Джим Риш, високопоставен републиканец в комисията по външни отношения на Сената. 

Израел разочарован от решението на Байдън да спре някои оръжейни доставки

Израел разочарован от решението на Байдън да спре някои оръжейни доставки

Итамар Бен Гвир направи публикация в X, в която написа "Хамас обича Байдън".

През 2016 г. САЩ и Израел подписаха трети 10-годишен меморандум за разбирателство, обхващащ периода 2018-2028 г., предвиждащ 38 милиарда долара военна помощ, 33 милиарда долара безвъзмездни средства за закупуване на военно оборудване и 5 милиарда долара за системи за противоракетна отбрана. Израел е получил 69% от военната си помощ от САЩ в периода 2019-2023 г., според информационен бюлетин от март, издаден от Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI).

Израел е първият международен оператор на американския изтребител F-35 Joint Strike Fighter, смятан за най-модерния в технологично отношение изтребител, правен някога. Миналата година Израел получи доставка на 36 от 75-те F-35, плащайки за тях с помощта на САЩ .

САЩ също помогнаха на Израел да разработи своята система за ракетна отбрана с малък обсег на действие Iron Dome, разработена след войната през 2006 г. между Израел и базираната в Ливан "Хизбула". Съединените щати многократно са изпращали на Израел стотици милиони долари, за да помогнат за попълването на ракетите прихващачи на системата.

Вашингтон помогна за финансирането на разработването на израелската система "Прашката на Дейвид", предназначена да сваля ракети, изстреляни от разстояния от 100 до 200 километра.

САЩ спрeли доставка на боеприпаси за израелската армия

САЩ спрeли доставка на боеприпаси за израелската армия

Това е първият път след атаката на 7 октомври

Германският износ на отбрана за Израел се увеличи почти десет пъти до 326,5 милиона евро през 2023 г. в сравнение с 2022 г., тъй като Берлин третира исканията на Израел като приоритет след атаката на "Хамас" на 7 октомври, която предизвика войната в Газа.

Въпреки това, от началото на тази година, с нарастването на международната критика към войната на Израел в Газа, германското правителство изглежда е одобрило значително по-малък износ на военни оръжия за Израел. До момента са били разрешени доставки на стойност само 32 449 евро, каза министерството на икономиката на 10 април в отговор на запитване в парламента от ляв депутат.

Германия доставя на Израел основно компоненти за системи за противовъздушна отбрана и комуникационно оборудване, според германската агенция dpa, която първа съобщи цифрите за 2023 г.

Изнесените оръжия включват 3000 преносими противотанкови оръжия и 500 000 патрона за автоматични или полуавтоматични огнестрелни оръжия. Германия предостави около 30% от военната помощ на Израел през 2019-23 г., според данни на SIPRI.

Израел ще се бие и с голи ръце, закани се Нетаняху

Израел ще се бие и с голи ръце, закани се Нетаняху

Като отговор на предупреждението на Байдън, че ще спре доставките на оръжие

Източник от външното министерство потвърди на 9 май, че Италия е спряла нови одобрения за износ от началото на войната в Газа. "Всичко спря. И последните поръчки бяха доставени през ноември", каза източник на "Ройтерс".

Съгласно италианското законодателство износът на оръжие е забранен за страни, които водят война и тези, за които се счита, че нарушават международните човешки права.

През март министърът на отбраната Гуидо Крозето каза, че Италия е продължила да изнася оръжие за Израел, но че се изпълняват само предварително подписани заповеди, след като са направени проверки, за да се гарантира, че оръжията няма да бъдат използвани срещу цивилни граждани на Газа.

Само през декември Италия изпрати оръжие на Израел на стойност 1,3 милиона евро, което е три пъти повече от същия месец през 2022 г.

Италия е осигурила 0,9% от внесените оръжия на Израел през 2019-23 г., според доклада на SIPRI, включително хеликоптери и морска артилерия.

Великобритания не е сред най-големите доставчици на Израел. За разлика от САЩ, британското правителство не предоставя оръжия директно на Израел, а по-скоро лицензира компаниите да продават компоненти в американските вериги за доставки, като например за самолети F-35.

Миналата година Великобритания предостави лицензи за износ за продажба на най-малко 48 милиона долара отбранително оборудване на Израел - главно боеприпаси, безпилотни летателни апарати, боеприпаси за малки оръжия и компоненти за самолети, хеликоптери и автомати.

Израел отново удари Рафах

Израел отново удари Рафах

Израелската делегация напусна преговорите в Кайро, тъй като има резерви към плана за размяна за заложници и затворници