Румънският президент Клаус Йоханис, който също участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон, направи някои забележителни изявления.

"Що се отнася до помощта, която всички ние предоставяме на Украйна, мисля, че е време да бъдем реалисти, ние сме предоставили около половината от това, което сме обещали. И това не е достатъчно. Ако искаме Украйна да победи, трябва да дадем повече", цитира Ройтерс думите на румънския президент Клаус Йоханис.

По данни на Института за световна икономика в Кил, който събира и систематизира отворени данни за военната и други форми на подкрепа за Украйна, към юни 2024 г. страните от "географска Европа" (т.е. не само членовете на ЕС, но и например Швейцария, Норвегия и Обединеното кралство) не са похарчили 75,8 млрд. евро от 177,9 млрд. евро отпуснати средства, т.е. дори не са започнали да организират доставките на това, което е планирано да бъде закупено с тези пари.

За САЩ тази цифра е 24,7 млрд. евро от общо 98,7 млрд. евро. Освен това изплатените средства може да са отишли за плащане на поръчки, които все още не са изпълнени.

Йоханис също така заяви, че в заключителното комюнике от срещата на върха ще бъде включено намерението за "засилване на противовъздушната отбрана на Източния фланг". Това не беше споменато в очертанията на проекта на комюнике, който беше публикуван от медиите по-рано в сряда.

Румъния има дълга (650 км) обща граница с Украйна и територията ѝ многократно е попадала под ударите на отломки от руски безпилотни самолети, използвани от Москва за нападения срещу украински пристанища по река Дунав.

Румъния изпраща система Patriot на Украйна

Румъния изпраща система Patriot на Украйна

Решението е взето в тясна координация със съюзниците от НАТО

Наскоро Букурещ се съгласи да предостави на Киев една от своите системи Patriot, но президентът на страната подчерта, че Румъния ще настоява за нейната замяна.

"Нашето условие е, когато даряваме мащабни системи като Patriot, да получаваме достатъчна компенсация. Тези дни се водят разговори за това с американския партньор, с НАТО. Имаме желание да получим в замяна друга система Patriot, не веднага, а в бъдеще", заяви румънският президент.

Румъния купува южнокорейски самоходни гаубици

Румъния купува южнокорейски самоходни гаубици

Сделката е на стойност 920 млн. долара

През 2017 г. Румъния поръча системи Patriot на стойност 4 млрд. долара. По данни на Ройтерс тя е получила четири такива системи, но само две от тях са оперативни.