Руското военно министерство публикува видео от изпитания на подводницата ракетоносец тип "Борей", съобщават руските медии.

Кадрите показват, как екипажът се готви да отплава, а след това е показано придвижването на подводницата на повърхността на максимална скорост.

Коментирайки изпитанията, главнокомандващият на руските военноморски сили адмирал Владимир Королев отбелязал, че подводните сили се намират в активна фаза на развитие и изтъкнал важната роля на проектите "Борей" и "Ясен".

"Тези лодки съставляват основата на подводните сили и отговарят на най-съвременните изисквания за такива качества като секретност, маневреност и въоръжение", цитира телевизията на руското военно министерство "Звезда" думите на адмирала.

Днес (19 март) в Русия се отбелязва Деня на моряка-подводничар.

Серията от атомни подводници от четвърто поколение на проекта "Борей" и "Борей-А" е предназначена да стане основата на руските военноморски стратегически ядрени сили за следващите десетилетия. До 2020 г. се планира приемането на въоръжение на осем подводници от този проект.

Дължината на подводницата е 170 метра, ширината - 13,5 метра, водоизместимост - 24 хиляди тона. Подводниците могат да превозват до 16 междуконтинентални балистични ракети с морско базиране Р-30 "Булава-30".