Полетите на американски стратегически дронове над Черно море увеличават вероятността от инциденти със самолети на руските ВВС, което увеличава риска от конфронтация между Алианса и Русия. Това съобщиха от руското министерство на отбраната.

Министерството отбеляза повишената интензивност на полетите на американски безпилотни летателни апарати над Черно море и подчерта, че тези полети показват все по-голямото участие на САЩ и страните от НАТО в конфликта в Украйна на страната на Киев.

"Това води до нарастваща вероятност от директна конфронтация между Алианса и Руската федерация," заяви Министерството на отбраната, като подчерта, че "страните от НАТО ще носят отговорност за това."

Припомняме, че в резултат на нападение на ВСУ с американски балистични ракети ATACMS с касетъчни бойни глави срещу Севастопол на 23 юни загинаха четирима души, включително две деца. Ранени бяха 153 души, а 79 от тях бяха настанени в болница.

Руското МВнР обвини САЩ за атаката в изявление, като подчерта, че всички полетни задачи се координират от американски специалисти въз основа на собствените им данни от сателитно разузнаване, и че в небето близо до Крим е забелязан да дежури американският разузнавателен БЛА Global Hawk.

ISW: Русия смени тактиката и вече води война на изтощение в Украйна

ISW: Русия смени тактиката и вече води война на изтощение в Украйна

Путин не се отказал от основната си цел