Кремъл каза в сряда, че руските мироопазващи сили са започнали да се изтеглят от района на Нагорни Карабах в Азербайджан, слагайки край на многогодишно разполагане, което даде на Москва важна опора в стратегически важния регион на Южен Кавказ, предава Ройтерс.

Азербайджан си върна отцепническия регион Нагорни Карабах през септември миналата година въпреки присъствието там на руски миротворци в ход, който предизвика масовото изселване на етническите арменци, живеещи там.

Оттогава арменският премиер Никол Пашинян постави под съмнение традиционния съюз на страната си с Русия, която има няколко военни съоръжения в Армения, и започна да изгражда по-тесни връзки със Запада.

Армения също поиска от руските граничари да напуснат постовете си на главното летище на страната в Ереван от 1 август.

На въпрос за съобщенията на азербайджанските медии за изтегляне на Русия от Карабах и близките райони, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди информацията, без да предостави допълнителни подробности.

Азербайджанската информационна агенция АПА съобщи късно във вторник, че руските миротворци са започнали да се изтеглят и че първият персонал и оборудване са изчезнали от почитания от арменците манастир в азербайджанския район Калбаджар преди няколко дни.

АПА съобщи, че азербайджански полицаи са заменили руснаците на мястото.

Руски мироопазващи войски бяха разположени в Карабах през ноември 2020 г. съгласно сделка, постигната с посредничеството на Москва, която спря шестседмични боеве между азербайджанските и етнически арменски сили.

Почти 2000 военнослужещи, 90 бронетранспортьора и 380 превозни средства и друга техника са били разположени по това време, каза руското министерство на отбраната.

Не бива да има свръхочаквания от Армения

Не бива да има свръхочаквания от Армения

ЕС няма нужда да излиза от типичната за него роля на „мека сила“, но е важно той да действа като единен субект