Съдиите от Международния съд във вторник отсъдиха да не издават спешни заповеди за спиране на износа на германско оръжие за Израел, като добавиха, че остават дълбоко загрижени за условията в Газа. Съдът също така не уважи искането на Германия за цялостно отхвърляне на делото.

Никарагуа поиска от Международен съд на ООН (МНС), да нареди на Германия да спре износа на военни оръжия за Израел и да възобнови финансирането на агенцията на ООН за палестинските бежанци UNRWA, заявявайки, че има сериозен риск от геноцид в Газа.

Съдът отказа да издаде каквито и да е разпореждания, като каза, че спрямо настоящите обстоятелства, представени от Никарагуа, той не вижда причина за тях.

"Съдът остава дълбоко загрижен за катастрофалните условия на живот на палестинците в ивицата Газа, по-специално с оглед на продължителното и широко разпространено лишаване от храна и други основни нужди, на които са били подложени", добави председателстващият съдия Науаф Салам.

Пред Съда в Хага Германия отрича да участва в геноцида в Газа

Пред Съда в Хага Германия отрича да участва в геноцида в Газа

Берлин отхвърли обвиненията на Никарагуа

Никарагуа обвинява Берлин в нарушаване на международното хуманитарно право и Конвенцията за геноцида от 1948 г., като продължава да снабдява Израел с оръжия, след като съдиите на Международния съд постановиха през януари, че е правдоподобно Израел да е нарушил някои права, гарантирани от конвенцията за геноцида по време на нападението си срещу Газа.

Това основно дело ще продължи напред и следващата стъпка ще даде шанс Германия да повдигне предварително възражение срещу юрисдикцията на съда.

Вероятно ще отнеме години, преди МС да излезе с окончателна присъда по случая. Съдът няма как да изпълни решенията си.

Израел категорично отрича обвиненията в геноцид. Тя стартира текущата си военна кампания в Газа с цел да унищожи "Хамас", палестинската въоръжена групировка, която атакува Южен Израел на 7 октомври, убивайки около 1200 души и отвличайки 253 заложници, според израелските данни.

Повече от 33 000 палестинци са били убити по време на израелската кампания в Газа.

Израел загрижен относно възможни заповеди за арест от МНС, свързани с войната в Газа

Израел загрижен относно възможни заповеди за арест от МНС, свързани с войната в Газа

Израел не е член на съда и не признава неговата юрисдикция, но палестинските територии бяха приети със статут на държава членка през 2015 г.