САЩ обявиха, че са наложили санкции на 14 души и 17 компании и юридически лица, свързани с иранската Организация за иновации и изследвания в областта на отбраната, която според Вашингтон е изиграла централна роля в опитите за разработване на ядрени оръжия от страна на Иран, съобщава "Ройтерс".

Сред ударените от санкциите е групата "Шахид Карими", която работи по проекти, свързани с ракети и взривни вещества на Организацията за иновации и изследвания в областта на отбраната, както и четири свързани лица, уточниха от Министерството на финансите на САЩ.

Рохани: Санкциите на САЩ са престъпление срещу човечеството

Рохани: Санкциите на САЩ са престъпление срещу човечеството

Санкциите на САЩ удрят стойността на иранския риал и увеличават инфлацията

"Американското правителство предприема решителни действия срещу действащи лица на всички равнища във връзка с иранската Организация за иновации и изследвания в областта на отбраната, които са подкрепяли отбранителния сектор на иранския режим", подчерта американският финансов министър Стивън Мнучин.

"САЩ ще продължат да оказват максимален натиск върху иранския режим, използвайки всички икономически инструменти, за да попречат на Иран да разработва на оръжия за масово унищожение. Всеки, който обмисля колаборация с иранската военна промишленост като цяло, и по-конкретно с Организацията за иновации и изследвания в областта на отбраната, рискува професионална, лична и финансова изолация", изтъкна още той.

С това САЩ замразяват всички американски активи на ударените от санкциите и забранява на американски физически и юридически лица да имат отношения с тях.

САЩ удължават санкциите срещу Иран

САЩ удължават санкциите срещу Иран

С една година се удължават мерките

"Днешните действия служат като предупреждение за физически и юридически лица, които обмислят отношения с отбранителния сектор на иранския режим като цяло, и по-конкретно с Организацията за иновации и изследвания в областта на отбраната: ангажирайки се в санкционна дейност с определени ирански лица, рискувате професионална, лична и финансова изолация", предупреждават от финансовото министерство на САЩ.

Вчера иранският върховен водач аятолах Али Хаменеи настоя, че Техеран е решен да укрепи отбранителните си възможности въпреки нарастващия натиск от страна на САЩ и техните съюзници да ограничи програмата си за балистични ракети.