Новият главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна генерал Олександър Сирски направи изявление в канала си в Telegram по повод втората годишнина от руската инвазия в Украйна.

Той отбеляза, че последните две години са превърнали войната в Украйна "в най-голямата в Европа след Втората световна война". Според него никой не е очаквал, че Украйна ще издържи първите дни на атаката: "Никой не вярваше, но Украйна вярваше! Тя повярва, пребори се и оцеля. Между оръжията и евакуацията избрахме оръжията."

Сирски изброи успехите на украинските въоръжени сили за две години война: битката за Киев, освобождаването на Змийския остров, операциите срещу руския флот в Черно море, Харковската настъпателна операция и освобождаването на Херсон.

"Имаше и опит за украинско контранастъпление, който, за съжаление, поради обективни обстоятелства не доведе до желания резултат", пише Сирски.

Сирски от фронта: Обстановката е изключително сложна

Сирски от фронта: Обстановката е изключително сложна

Руските окупатори продължават да увеличават усилията си и имат числено превъзходство

Главнокомандващият също така благодари на всички защитници на Украйна и отделно на партньорите на Киев, които му предоставят военна помощ: "Всеки снаряд, всеки танк, всяка бронирана машина е преди всичко за запазване живота на украински войник . Ние се борим за всеки метър от нашата земя, но най-ценното нещо, което имаме, е животът на украинския войник.

Сирски се надява, че в близко бъдеще Украйна ще може да даде "асиметричен отговор" на руското въздушно господство, но без да уточнява как ще изглежда той.

"И накрая за най-важното. Днес повече от всякога имаме нужда от единство", завърши главнокомандващият. "Убеден съм, че нашата победа е в единството. И тя със сигурност ще бъде там. Защото светлината винаги побеждава тъмнината!"

Две години руска инвазия в Украйна, а светът още няма отговор

Две години руска инвазия в Украйна, а светът още няма отговор

И мирът е все така далеч