Според разследване на ООН деветима служители на UNRWA - Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Близкия изток - може да са замесени в нападението срещу Израел на 7 октомври, съобщава Си Ен Ен.

UNRWA има 14 000 служители в Газа, а въпросните деветима служители вече не работят в агенцията.

Разследването започна през януари, след като Израел обвини няколко служители на UNRWA, че са участвали в нападението, което доведе до смъртта на 1200 израелски граждани.

Някои от деветимата бяха уволнени още през януари, когато Израел за първи път отправи своите обвинения. Други бяха уволнени тази пролет след нови разкрития, уточни Жулиет Тума, говорител на UNRWA - Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Близкия изток.

Вътрешният надзорен орган ООН разследва общо 19 служители, които бяха обвинени от Израел в съучастие в атаката от 7 октомври.

В изявление в "X", говорителят на Израелските отбранителни сили (IDF), Надав Шошани, написани: "Деветима от вашите служители може да са участвали в най-голямото клане на евреи след Холокоста. Вашата "хуманитарна" агенция падна до ново още по-ниско ниво и е време светът да види истинското ви лице."

UNRWA е основана от ООН година след арабско-израелската война от 1948 г., която води до създаването на Израел и изселването на повече от 700 000 палестинци от домовете им.

Агенцията предоставя широк набор от услуги за палестинските бежанци, като ги подпомага по всякакви начини. Тя им осигурява заетост, като мнозинството от служителите й - общо 30 000 души, работещи и в представителствата й в Ню Йорк, Женева и Брюксел, са палестински бежанци.

След информацията за резултата от вътрешното разследване генералният комисар на UNRWA Филип Лазарини обяви, че агенцията ще продължи да следва приоритетите си - осигуряване на животоспасяващите услуги за палестинските бежанци в Газа и в целия регион, особено предвид продължаващата война, нестабилността и риска от регионална ескалация на напрежението.

Доклад на ООН: Израел е изтезавал палестинци от Газа

Доклад на ООН: Израел е изтезавал палестинци от Газа

Хиляди палестинци са били насилствено изведени от Газа, понякога от бомбоубежища, и завлечени в арести в Израел