Вицепремиерът по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна Олга Стефанишина в интервю за Дойче веле заяви, че Украйна няма да връща насила мъже в наборна възраст от чужбина.

Според нея предоставянето на данни на териториалните центрове за набор (ТЦК) не означава автоматична мобилизация на фронта. "Украйна прие закон за мобилизация и трябва да разберем колко можем да заменим момчетата на фронта. Говорим за мобилизационен потенциал - отчетен и информационен. И това е основната цел на нашето решение", каза тя.

Стефанишина каза, че еврокомисарят по вътрешните работи и миграцията Илва Йохансон ще посети Украйна през май, за да обсъди с украинските власти въпроса за по-нататъшния правен статут на украинците в чужбина. Настоящият механизъм за временна закрила на украинци в ЕС е валиден до март 2025 г.

Литва е готова да върне украинските мъже у дома, но чака европейско решение

Литва е готова да върне украинските мъже у дома, но чака европейско решение

Полските власти планират да разрешат проблемите, като редактират закона за подпомагане на гражданите на Украйна

"Следователно няма да има ограничения или принудително връщане на украински граждани от какъвто и да е пол и възраст в страна във военно положение. Но няма приятни решения за войната и нека не забравяме, че войната продължава и ние трябва да я спечелим", каза тя.

На 23 април временно бяха преустановени консулските услуги на украински мъже в наборна възраст в чужбина.

Според новия закон за мобилизация украинците в чужбина ще могат да получават консулски услуги само ако имат военна карта и актуализирани данни в TЦК (военни служби за регистрация и вписване). Но законът трябва да влезе в сила на 18 май, а издаването на документи вече е спряно.

Украйна е решена да си върне мъжете в наборна възраст, живеещи в чужбина

Украйна е решена да си върне мъжете в наборна възраст, живеещи в чужбина

Киев затяга значително правилата за издаване на паспорти в чужбина