Кремъл се възползва от масовото бягство на опозиционно настроени граждани от Русия, за да изпрати под това прикритие професионални шпиони, диверсанти и убийци в европейските страни. За това предупреди The Wall Street Journal (WSJ), анализирайки обстоятелствата около убийството на руския пилот-дезертьор Максим Кузминов в Испания.

Изданието отбелязва, че Кузминов, който е застрелян в град Виляйохос на 13 февруари тази година, е само един от многото убити или внезапно починали руснаци, които по един или друг начин са вбесили руския диктатор Владимир Путин.

Забележително е, че Москва дори не се опитва да се преструва, че няма нищо общо с убийството на своя бивш пилот.

"Този предател и престъпник се превърна в морален труп точно в момента, в който планираше своето мръсно и ужасно престъпление", заяви Сергей Наришкин, ръководител на руската служба за външно разузнаване.

Стотици хиляди хора, които се противопоставиха на войната и репресиите, избягаха от Русия за две години. "На техните рамене" разузнавателните служби проникнаха и в Европа.

След нахлуването в Украйна известни руснаци загинаха при необичайни обстоятелства на три континента.

В Уикипедия дори има отделна статия "Подозрителни смъртни случаи на руски бизнесмени (2022-2024 г.)", в която са изброени 51 имена.

WSJ пише, че поне някои от тях са били жертви на руски агенти, разпръснати по света, особено по време на последната вълна на антивоенна емиграция.

The Economist: Руските шпиони в света са по-силни от всякога

The Economist: Руските шпиони в света са по-силни от всякога

След няколко мащабни провала руското разузнаване възвърна професионализма си

Според европейски служители Кремъл умишлено е оставил границите на Русия отворени, позволявайки на стотици хиляди руснаци да избягат от мобилизацията и репресиите в Европа, Централна Азия и Кавказ. Всъщност заедно с тези "бежанци" в Европа проникват и нови руски агенти, които заместват "дипломатите", масово изгонени от Европа през последните две години.

Пилотът, избягал с руски хеликоптер в Украйна, намерен убит в Испания

Пилотът, избягал с руски хеликоптер в Украйна, намерен убит в Испания

Той е открит с множество рани от куршуми

Служители на западните разузнавателни служби твърдят, че руските агенти стават все по-нагли и креативни в потушаването на несъгласието в чужбина. Те също така все по-често използват чужди граждани в операциите, като ги назначават на шпионски мисии.

Наришкин нарече "морален труп" убития руски пилот в Испания

Наришкин нарече "морален труп" убития руски пилот в Испания

Той е първият руски официален представител, говорил по случая

В средата на февруари руският пилот Максим Кузминов, който през лятото е транспортирал хеликоптера си до Украйна и се е предал на украинските власти, е намерен застрелян в Испания. Според ГУР грешката на Кузминов е била, че е отказал да остане в Украйна, а след това е поканил бившата си приятелка в Испания.

Испания не знаела, че Максим Кузминов е на нейна територия

Испания не знаела, че Максим Кузминов е на нейна територия

Той е влязъл в страната под чужда самоличност

Не само руските пропагандисти и ръководителите на специалните служби се зарадваха на смъртта на Кузминов. Дори собственият му баща, който очевидно напълно споделя инвазивната политика на Кремъл, не намери добри думи да каже за него.