Проведох дълъг и целенасочен разговор с унгарския министър-председател Виктор Орбан и го поканих на срещата на върха за мир. Позицията на Унгария е важна за нас по отношение на приближаването на мира и споделената ни регионална сигурност.

Това се казва в изявление на украинския президент Володимир Зеленски след проведения в сряда телефонен разговор, съобщава "Укринформ".

По време на разговора Зеленски е подчертал интереса на Украйна към добросъседски отношения с Унгария, както и към развитието на сътрудничеството в търговията, енергетиката и логистиката.

"Координирахме следващите стъпки за разрешаване на пълния набор от двустранни въпроси по взаимноизгоден начин. Обсъдихме и интеграцията на Украйна в ЕС. Убеден съм, че бързото присъединяване на Украйна към ЕС ще бъде от полза и за двете ни държави", завърши президентът.

Конференцията за мир ще се проведе на 15-16 юни в курорта Бюргенсток в кантона Нидвалден край град Люцерн. Главната цел на срещата е да се създаде рамка, благоприятстваща цялостен и траен мир в Украйна, както и "конкретна пътна карта за участието на Русия в мирния процес". Досега Швейцария е поканила над 160 делегации. Русия не е поканена "на този етап".

Kремъл заяви, че срещата е безсмислена без участието на Москва.

Унгария няма да участва в дългосрочния план на НАТО за подпомагане на Украйна

Унгария няма да участва в дългосрочния план на НАТО за подпомагане на Украйна

Външният министър Петер Сиярто нарече плана "безумна мисия"

Припомняме, че също в сряда Унгария няма да участва в дългосрочния план на НАТО за подпомагане на Украйна. Това обяви унгарският външен министър Петер Сиярто днес, като нарече плана "безумна мисия".

Съюзниците от НАТО се съгласиха през април да започнат планиране на дългосрочна военна подкрепа за Украйна срещу нахлуването на Русия чрез създаване на фонд на стойност 100 млрд. евро. Съгласно плановете НАТО ще поеме част от координационната работа от водена от САЩ коалиция, известна като групата Рамщайн.

Сиярто повтори по-ранното противопоставяне на плана от страна на правителството.

Унгария ще остане настрана въпреки натиска, категоричен е външният министър, като повтори позицията на правителството на събития на живо във Facebook в Лондон.

Золтан Ковач, говорител на правителството, заяви в пост в социалната медия Х, че Унгария няма да подкрепи никакви предложения на НАТО, които "могат да доведат алианса по-близо до война или да го преместят от отбранителна към нападателна коалиция".

Американският посланик в Унгария Дейвид Пресман заяви, че съюзниците от НАТО предупреждават Унгария за опасностите от нейните "близки и разширяващи се" отношения с Русия. Ако това е политическият избор на Будапеща, "ще трябва да решим как най-добре да защитим нашите интереси в областта на сигурността", допълни още той.

Унгария похвали Шолц за отказа му да даде Taurus на Украйна

Унгария похвали Шолц за отказа му да даде Taurus на Украйна

Позицията на германския канцлер за далекобойните ракети била "много разумна"