Ако Реформаторският блок получи мандата за съставяне на правителство, ще направи реална консултация най-напред с ГЕРБ. "Ако те откажат подкрепа, връщаме мандата веднага", обяви зам.-председателят на Парламентарната група на Реформаторския блок Борислав Великов, цитиран от БТА.

Той уточни, че ако ГЕРБ кажат "Опитайте", реформаторите ще разговарят и с други парламентарни групи. Разговори най-напред ще се проведат с патриотите.

Припомняме, че междувременно президентът Росен Плевнелиев обяви, че ще връчи третия мандат на Реформаторския блок. Това ще стане в понеделник. Реформаторът Мартин Димитров обяви, че той няма да участва в преговори за съставяне на кабинет. Лидерът на ДСБ Радан Кънев също обяви, че няма да участва в преговорите за нов кабинет. Той не искал да дава акъл на Реформаторския блок дали да приеме третия мандат за съставяне на правителство.

Мартин Димитров няма да преговаря за кабинет

Мартин Димитров няма да преговаря за кабинет

За него темата е затворена

Борислав Великов коментира, че патриотите имат доста сериозни искания. Според него може би трябва да се оптимизират високите целеви числа, които те поставят например за пенсиите. Великов посочи, че вероятно разговори ще бъдат проведени и с други дясно ориентирани сили, за да се види дали в рамките на това Народно събрание може да се направи стабилно правителство, което да приеме важни закони като антикорупционния, да подготви промените в Изборния кодекс. Трябвало да се види дали с ограничен мандат най-много до лятото да свършат някаква полезна работа за хората.

Радан Кънев отказва да участва в театъра "кабинет на реформаторите"

Радан Кънев отказва да участва в театъра "кабинет на реформаторите"

Кой ще вземе мандата е дребнотемие

Борислав Великов не изключва възможността да се помисли за експертен кабинет, но подчерта, че експертен кабинет без политическа подкрепа и мнозинство в НС няма място. Той коментира още, че е по-вероятно да се върви към предсрочни парламентарни избори.

Реформаторът отправи призив към новоизбрания президент Румен Радев да даде своите предложения за служебен кабинет, който да започне да работи още сега.