Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер призова Република Северна Македония да признае наличието на българска етническа общност в страната, съобщава БГНЕС.

Той пристигна във вторник на двудневно официално посещение в столицата Скопие, след което ще продължи към съседна Албания.

Двете балкански страни започнаха преговори за присъединяване към Европейския съюз през юли в рамките на процес, който се очаква да продължи с години. Кандидатурата за членство на РСМ обаче се възпрепятства от спор с България, която може да блокира разширяването на ЕС - процес, който изисква единодушно одобрение от всички държави членки.

Обект на спора са историята и културното наследство. За да го разреши, Северна Македония се ангажира да промени конституцията си, признавайки съществуването на етнически българи в страната. Не е ясно обаче дали лявото правителство ще успее да осигури необходимото мнозинство в парламента за поправката.

Пендаровски: Вписването в Конституцията на българите няма да дестабилизира РСМ

Пендаровски: Вписването в Конституцията на българите няма да дестабилизира РСМ

Но няма парламентарно мнозинство

Щайнмайер заяви, че конституционната поправка е "важно решение" за РСМ, тъй като ще осигури напредък в преговорите с ЕС.

Той подчерта, че в същото време за Северна Македония остава важно да продължи процеса на вътрешни реформи.

От своя страна македонският президент Стево Пендаровски посочи, че страната му се е подготвяла за преговорите с ЕС в продължение на 17 години.

Това е най-дългият период на подготовка на която и да е държава в историята на ЕС и ние сме най-добре подготвената кандидатка за членство в историята на тази организация, изтъкна той.

Радев: Ветото към РСМ да не пада, докато не признаят българите в конституцията си

Радев: Ветото към РСМ да не пада, докато не признаят българите в конституцията си

Парламентът да защити историческата истина пред конгреса на САЩ - там месец на македонския език

Преди да възникнат разногласията с България, РСМ разреши друг спор - този път с Гърция, който също заплашваше да провали кандидатурата ѝ за членство в ЕС.

По време на посещението си в Северна Македония Щайнмайер ще говори пред парламента и ще се срещне с премиера Димитър Ковачевски. Днес той ще посети и две големи германски инвестиции - вятърен парк в южния град Богданци и фабрика в централния град Кавадарци.

От години Германия е най-големият търговски партньор на Северна Македония, като поема почти половината от износа на страната. Около 200 контролирани от Германия компании дават работа на около 15 000 души в Северна Македония.

Светлан Стоев: В конституцията на РСМ българите да са наравно с другите народи
Обновена

Светлан Стоев: В конституцията на РСМ българите да са наравно с другите народи

Над година от Скопие не ни изпращат свой посланик