Отбелязваме 148 г. от избухването на Априлското въстание и отдаваме почит пред паметта на онези български герои, които въстават срещу поробителя и водят кървави сражения в името на нашата свобода. Почитаме една от най-славните дати в българската история и чудодейното обединение на българския дух, възкресението и стремежа му към свобода и независимост.

С тези думи министър-председателят Димитър Главчев започна тържественото си слово в Клисура, където тази вечер се състоя заря-проверка по случай историческата годишнина, съобщават от правителствената пресслужба.

"За мен е изключителна чест да бъда тази вечер в Клисура, с потомци на тези славни патриоти, защото - убеден съм, всеки дом и всяко семейство тук ревностно пази в родовата си памет частица от героизма на свой предтеча, участвал в Априлската епопея, частица, която се предава и пребъдва вече близо век и половина в сърцата на потомците им", изтъкна премиерът.

Копривщица чества 147 години от Априлското въстание

Копривщица чества 147 години от Априлското въстание

Във възрожденския град се проведе традиционната възстановка на събитията

По думите му Клисура е достойнство, копнеж и ентусиазъм, непоклатима решимост срещу НЕсвободата, срещу потисничеството, срещу безправието.

Преди 148 години Априлското въстание, макар и брутално потушено, е показало на целия свят, че България е земя на свободни хора и бъдещата държава има своето място в Европа.

"Длъжни сме не просто да помним делото на героите, но и да отстояваме с категорична непоклатимост непреходните идеали за справедливост, свобода, независимост - ценности, за които те платиха с живота си. Нека заедно, с гордост и решителност, да продължим да пазим огъня на свободата, пламнал тук, в Клисура, преди 148 години", добави Главчев.

20 април - официален празник и официална дата за Априлското въстание

20 април - официален празник и официална дата за Априлското въстание

Предложението е на фондация "Васил Левски"