"Скандалите катализират недоверието в институциите. Недоверие в способността на институциите да се справят с реалните проблеми на хората.

Хората остават с впечатлението, че там, горе, политиците се занимават с неща, които ги засягат само тях, техните лични или междупартийни отношения и това допълнително дискредитира не само политиците, но и политиката като цяло." 

Това каза президентът Първанов пред журналисти в Сухиндол.

Държавният глава посети Сухиндол по повод празника на общината.

Георги Първанов заяви, че проблемите на обществото не се изчерпват със скандалите от публикуваните СРС-та.

Основният проблем е неспособността на правителството да се справи с проблемите на кризата, от това че хората в малките населени места живеят на вересия.

Това предполага наистина да се действа много по-решително в търсенето на антикризисни мерки, подчерта президентът.

В отговор на въпрос за кръга от въпроси, които ще бъдат обсъдени на предстоящото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, президентът посочи, че обект на анализ ще бъдат теми, засягащи вътрешната сигурност в контекста на европейската сигурност - изискванията за влизането на България в шенгенското пространство, проблемите, произтичащи от контрабандата, както и скандалите с подслушванията.

Запитан дали промени в кабинета могат да предотвратят съществуващата в момента политическата криза, президентът Първанов заяви, че се придържа към своя принцип да не препоръчва подобни промени.

Това го решава министър-председателят, той затова е избран, за да преценява кой и каква роля ще има в неговия екип, посочи държавният глава.