Кандидатът за президент на Европейската комисия и настоящ шеф на Европарламента Мартин Шулц заяви подкрепата си към водача на евролистата на АБВ Ивайло Калфин и пожела успех на кандидатите за евродепутати на АБВ - Нина Найденова, Ангел Ризов, Константин Проданов и Ивайло Русчев, съобщиха от пресцентъра на партията.

Изявлението си Шулц направи след работна среща между двамата рано тази сутрин в София. На събитието бяха поканени и журналисти, но поради започналото по-рано от обявеното изявление, някои от тях не успяха да чуят от първо лице думите на кандидата за президент на ЕК.

„С Ивайло Калфин сме приятели от дълги години. Като президент от Групата на социалистите Ивайло беше най-близкият ми колега. Това е още една възможност за мен - да изкажа почитанията си за него, за работата, която той свърши като докладчик на многогодишната финансова рамка на бюджета на ЕС", заяви Мартин Шулц.

Той подчерта, че е много благодарен за подкрепата на Калфин преди и сега, вече по линия на АБВ, за кандидатурата му за президент на ЕК. „Така, че е съвсем нормално да се срещна с него сега, като стар приятел и колега", обясни Шулц.

На журналистически въпрос - няма ли Станишев да се подразни от срещата между него и Калфин, Шулц заяви, че Станишев знае за състоялата се среща.
„Аз и преди бях тук да подкрепя Калфин. Пределно ясно е, че предпочитам обща лява листа, но не сме тук за да се месим във вътрешните работи на социалистите в България, нито да сдобрявам хората, но да търсим обща подкрепа за нашите действия в Европа и за моята кандидатура.

Припомняме, веднага след кацането си в София вчера Шулц пристигна на официалното откриване на предизборната кампания на БСП в НДК. Той бе посрещнат с огромен букет от червени рози от събралите се младежи, облечени в ярко червени тениски с надпис, че подкрепят Шулц.

Шулц каза още, че ЕС всеки ден взема решения, които оказват директно влияние върху живота на българските граждани.
„И България, и целият ЕС имат проблем с това, че хората не знаят и питат кои са тези, които вземат решенията. И сега за първи път гласоподавателите пращат представители в ЕП, които ще избират директно председателя на Комисията. Аз съм тук като кандидат от групата на социалистите и демократите. В неделя разбрах, че г-н Жан-Клод Юнкер ще е тук - кандидатът на ЕНП за Комисията, така, че те могат да направят своят избор между мен и него.

След срещата Калфин припомни позицията си, че листата на АБВ е част от социалистическото семейство на Европа.
„Нашето място е в листата на социалистите и демократите и ние изцяло подкрепяме кандидатурата на Мартин Шулц за председател на ЕК. Това е най-добрият вариант за европейските граждани и за българските граждани, ако искаме да видим една работеща и близка до хората комисия. Темите, които обсъждахме, бяха свързани с кампанията, това, което правим в ЕС, така, че левицата и социалистите да спечелим мнозинство", подчерта Калфин.