Смятам, че президентът се подвел по медийните провокации, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по повод възникналата дискусия за конкуренцията за лидерския пост сред социалистите. Припомняме, вчера държавният глава заяви в Криводол: „Аз самият за постове не се стремя, а конкуренция, лидерска, сигурно ще има."

Това е ненавременен дебат, категоричен бе бившият премиер. Според него е естествено Първанов да възстанови членството си в БПС. Приветствам неговото решение, научих за това от изявлението му, каза още Станишев. Той допълни, че дискусията по темата е вредна, ненавременна и дебатът е изкуствен.

Темата за български ПАСОК е регенериране на предишна интрига, каза още соцлидерът и посочи разликата с Гърция - ПАСОК се създава с равни по тежест движения. Не смятам, че в България лявото пространство има равно поставени формации. Има много партии, но в пъти по-малко от БСП, подчерта той.

За себе си Станишев заяви категорично, че не участва в политически интриги и заявява позицията си открито. За пример той припомни въпросите, които е имал във връзка с президентската инициатива АБВ. Не смятам, че с президента трябва да си говорим чрез медиите. Отказвам да участвам в медийно продиктувана дискусия, която е ненавременна и вредна, заяви той.

Станишев бе категоричен, че кандидатът за президент на левицата за президент Ивайло Калфин има всички реални шансове да спечели.
Запитан дали няма да си подаде оставката, ако Калфин не спечели, бившият премиер каза, че ще отговори след изборите.

По повод големите очаквания за 4-ти септември, когато ГЕРБ ще обяви своя кандидат за президент, Станишев коментира, че в датата няма нищо сакрално.
ГЕРБ целят максимално къса и незабележима кампания. Няма да се учудя, ако техните кандидати избягат от дебати, както направи Борисов, добави той.

Лидерът на социалистите изказа предположение, че кандидат-президетската двойка на ГЕРБ може да са двама действащи министри и поясни, че има предвид Росен Плевнелиев и Маргарита Попова.

Според него в управляващата партия нещата са кристално ясни. ГЕРБ има една фигура - Бойко Борисов, и всеки друг е под негов контрол и управление.

Очевидно голяма част от правителството в предизборния период няма да се занимава с конституционните си задължения, прогнозира Станишев и посочи намеренията на министър Цветанов да излезе в отпуска. В тази връзка той припомни и намеренията на мнозинството в парламента да гласуват извънредна отпуска на депутатите около изборите. БСП ще гласуват против това, обяви соцлидерът и определи подобно решение като бягство от конституционните задължения.

Станишев отбеляза също, че не малко депутати на ГЕРБ са кандидати за кметове и в този период на управляващите ще им е трудно да осигурят необходимия кворум. По конституция българският парламент е постоянно действащ орган, заяви той. Като друг мотив на управляващите за готвената нова парламентарна ваканция, Станишев посочи намерението им да избягат от парламентарния контрол в предизборния период.

Експремиерът подчерта основните приоритети на БСП за новия политически сезон - безработицата, липсата на антикризисна политика, проблемите със здравеопазването.

Стана ясно, че партията възнамерява да сезира Конституционния съд за това, че са открадни 1,4 милиарда лева от личните здравни осигуровки на хората. Прибрани са и се харчат за други нужди, изтъкна Станишев, упреквайки правителството. Масово 120-те общински болници са изправени пред фалит, алармира още той и заяви, че това е част от цялостната политика на геноцид.

Червеният лидер упрекна ГЕРБ, че се стремят да постигнат служебна победа на изборите, а също и че има сбъркана буква в обявения им наскоро предизборен лозунг - „Градим България". Вместо „д" трябва да стои „б", защото истинският им лозунг е „Грабим България", поясни Сергей Станишев.