По неофициална информация, най-големият производител на персонални компютри НР планира да създаде собствена операционна система, предназначена за масовия пазар, съобщава CNET News като се позовава на статия в BusinessWeek.

Според анонимен източник от самата компания, Hewlett-Packard разглежда сериозно перспективите да предлага на своите потребители алтернатива на системите на Microsoft, предаде PCworls.bg.

Предполага се, че отправна точка в създаването на нова операционна система ще е Linux.
Отворената система ще бъде модифицирана, за да бъде по-удобна за ползване от средния потребител.

Същият източник е съобщил, че в НР възнамеряват да се отърват от зависимостта от Windows и да конкурират продукцията на Apple, продаваща своите компютри със собствена операционна система.

HP не потвърждава тези слухове, но компанията не крие създаването на специално подразделение, което се занимава с разработката на интерфейс за новия компютър със сензорен екран TouchSmart PC.

Този програмен продукт позволява на потребителите да избегнат взаимодействието с обвивката на Windows Vista при изпълнение на някои мултимедийни задачи.
Главният технически директор на групата за персонални системи на НР Фил Маккини не отрича, че компанията работи в това направление, но лично не вижда смисъл в създаването на собствена OS.

Според BusinessWeek, другите производители, Dell, Asus и Intel, също търсят решения, различаващи се от продуктите на Microsoft.
Например Dell предлага Linux в качеството на алтернативна операционна система за редица свои продукти.
Компанията DeviceVM предложи на тайванския гигант Asus, разработващ новата дънна платка P5E3 Deluxe/WiFi-AP, собствена OS.

В същото време, Microsoft започна мащабна кампания в подкрепа на Windows Vista. Корпорацията ще похарчи $300 млн. за рекламната кампания, която впрочем се възприема меко казано нееднозначно от потребителите.