Атлетико (Мадрид) и Барселона откриват традиционната серия от кампанията на шестте най-важни мача в първенството на Испания. А мястото на събитието е съвършено ново - в последните 65 години арените бяха три - "Висенте Калдерон", "Бернабеу" и "Камп Ноу". Сега за пръв път сцената е "Уанда Метрополитано", новото бижу на Мадрид, стадионът, в който бяха вложени 240 млн. евро само с 18 повече от трансфера на Неймар в ПСЖ?!

"Дюшекчиите така и не могат да превключат на по-висока скорост"

Барселона е единственият кошмар, който стряска сънищата на Чоло Симеоне. Единственият клуб в Испания, срещу който той никога не е изпитвал сладостта на победата в мач за първенството. Така е от 2011 г. чак досега. С пет различни треньори блаугранас винаги намираха начин да се справят с алхимичните схеми на Чоло. В много от случаите дори без напрежение. Единственото, което Симеоне винаги постига, е отборът му да получи повече картони. И често повече голове!

Снимка 254532

Източник: GettyImages

Новата надежда на "дюшекчиите" се нарича "Уанда Метрополитано", нов стадион и нов късмет. И традицията Барселона да не печели мачовете си, когато опитва ново тревно покритие. Четири пъти каталунците са гостували на нов стадион и никога не са излиза победители. Дилемата е една традиция срещу друга традиция.

"В Барселона се говори за независимост, не за Неймар"

Барселона стартира ударно кампанията със седем поредни победи, но качеството на точките не е от най-високия карат. Съперниците досега бяха от онези, които ще останат във втората половина на таблицата. Барселона имаше късмета да изживее безболезнено периода след Неймар и летните бури. Провалът за Суперкупата бързо бе забравен след отличния старт. А той се дължи преди всичко на вдъхновение на Бълхата Меси. Всяко второ попадение досега го вкарва аржентинецът. А той се връща от националния отбор след знаменит хеттрик срещу Еквадор и класирането на гаучосите за световното в Русия. Меси ще е основният фактор и в това дерби, а поне 7 човека от Лос колчонерос ще се оглеждат непрекъснато за дребната му фигура.

Диего Симеоне: Впечатлен съм от начина, по който Барселона се съвзе след напускането на Неймар

Диего Симеоне: Барселона се нагажда към стила на Ернесто Валверде

"Изправяме се срещу един от най-добрите отбори в света"

Атлетико също е без загуба за първенство, но трите непредвидени равенства го изпратиха на 6 точки след водачите. Загубата от Челси за ШЛ обаче показа, че Симеоне не е решил проблемите през лятото, а дори е създал нови. "Дюшекчиите" така и не могат да превключат на по-висока скорост, което означава да станат непобедими дори за най-силните клубове в света. Чоло прави всичко възможно, за да извади Атлетико от пенсионерския профил, но поне засега Саул Нигес, Томас, Корея, Коке, Хименес и Гайтан не могат да придобият влиянието, от което отборът се нуждае. Все още Атлетико се отъждествява със стари пушки като Габи, Годин, Хуанфран и Торес, които вадят кестените от огъня.

В Барселона се говори за независимост, не за Неймар. Валверде напълно игнорира изкуствения въпрос със заместника на бразилеца. Всъщност 11-ият играч почти не е фактор, без значение дали на позицията отляво ще бъде сложен Денис Суарес или Делофеу. Явно нито един двамата няма потенциала да запълни празнината, оставена от Неймар. А Усман Дембеле засега е пълна загадка що се отнася до бъдещите му успехи с Барса. Валверде обаче създава впечатление на уравновесен и спокоен човек, който не може лесно да бъде разклатен. А и вече има 7 точки аванс пред Реал. Напълно достатъчно, за да стане ясен шампионът още днес.