Градският съвет на Младежкото обединение в БСП - София излезе с позиция срещу решението на Националния съвет (НС) на партията на Калоян Паргов да бъде наложено наказание - временно отнемане на правата за заемане на партийни длъжности, членство в органите на БСП и право да се кандидатира за такива в срок от една година. "Решения относно ръководството на нашата софийска партийна организация трябва да се взимат от нея самата, а не насилствено от ръководството на партията - без диалог и реален разговор", се казва в позицията, съобщиха от БСП - София.

От Младежкото обединение в БСП - София заявяват, че в продължение на почти 10 години работиат активно, последователно и в синхрон с Паргов председател на градския съвет на партията. "През всички тези години ние винаги сме получавали желаната подкрепа и разбиране от страна на тясното ръководство в БСП - София. Всеки един проблем, който сме срещали по този дълъг съвместен път, е посрещан с разбиране", се посочва в позицията.

Вдигнаха ли мерника и на Калоян Паргов в БСП?

Вдигнаха ли мерника и на Калоян Паргов в БСП?

От БСП-София опровергават информация от "Позитано" 20 за подписка срещу Паргов

От Младежкото обединение искат Националният съвет на БСП да преразгледа решението си и призовават на Калоян Паргов да не бъде налагана забрана за заемане на партийни длъжности. "Нашето предложение към НС на БСП е да насрочи дата за свикване на Градска конференция, която да преразгледа поведението на председателя Калоян Паргов и да вземе решение по така създалия се казус, предизвикан от подписите на 31 от 79 членове на Градския съвет на БСП - София", се казва още в позицията.

"Това да можеш да избереш кой да те ръководи е основен принцип на демокрацията и ние от Градския съвет на Младежко обединение в БСП - София настояваме той да бъде спазен. В противен случай рискуваме легитимността на следващия председател", подчертават от Младежкото обединение в БСП - София.

Паргов отхвърли съшитото с бели конци наказание

Паргов отхвърли съшитото с бели конци наказание

Той допълни, че страхът идва от силата, която стои зад него в лицето на Градската организация на БСП.

До наказанието на Паргов се стигна, след като той бе уличен в участие в сделката със скъпите улични лампи в столицата, оповестена от общинския съветник Борис Бонев.

Припомняме, че в края на миналата година Националният съвет на БСП изключи Кирил Добрев - един от отявлените критици на ръководството на партията в лицето на Корнелия Нинова. През януари 2021 г. пък от партията беше изхвърлен Георги Гергов, отново след конфронтации с Нинова. Сериозно сътресение в БСП имаше и още през септември 2020 г., когато шестима депутати напуснаха парламентарната група на "БСП за България" - Красимир Янков, Валери Жаблянов, Лало Кирилов, Димитър Стоянов, Николай Иванов и Георги Андреев. Тогава петима от тях напуснаха и партията, като само Жаблянов остана член на БСП.