Съпругът на Ивайла Бакалова, от чиито показания пред разследващите журналисти от АКФ стана за първи път публичен образа на Мартин Божанов - Нотариуса, Веселин Денков за първи път реши и той да разкаже за случилото се - пред временната комисия в 49-то Народно събрание.

Веселин Денков обясни, че се занимава с ресторантьорство и финансиране повече от 30 години, обвиняем е по 3 дела - за изнудване, лихварство и подбудителство за убийство.

Още през 2016 г. негови приятели му се обадили, че имали проблем със Специализираната наказателна правосъдие, а когато се прибрал от пътуване се видял с тях, спецпрокуратурата искала той да плати 100 000 лв., за да не го направят обвиняем. Няколко месеца след това обаче се оказал обвиняем, когато и Веселин Денков потърсил адвокат Лулчева за помощ. Той бил свидетел по дело за изнудване през 2011 г.

Денков заяви, че в периода между 2016-2020 г. са идвали представители и "пратеници на спецпрокуратурата" при него - да плати определена сума пари, за да си няма и други създадени проблеми. Всички, които идвали, били по поръчение на специализираната прокуратура. Единият от пратениците на специализираната прокуратура му казал, че щяло да е "крайно лошо" за него, ако не си плати. Негова близка позната го посъветвала да си направи среща с бившия главен прокурор Сотир Цацаров, като му изложил всичко, което му се е случило. Въпреки това в началото на 2020 г. КПКОНПИ му предявила иск, който бил за близо 12 млн. лв. и който впоследствие бил намален на 3 млн. лв. Във времето между 25-26 август 2020 г. всички свидетели - явни и тайни били разпитани. За хората, които идвали при него - искали едно и също да плати, за да няма проблеми.

Докато бил в ареста въпросните пратеници се обадили и на адвокат Ина Лулчева с призовка за повдигне на друго обвинение за убийство. При повечето мерки за неотклонение, които се гледали в спецсъда, му се падали едни и същи съдии - съдиите Георги Ушев и Галя Георгиева.

Стефан Денков обвърза случващото се с него и с протестите през 2020 г., тогава негови близки ми казаха, че се знаело, че аз финансирам протестите. "На база на това се активираха всички институции", каза още Веселин Денков.

Съпругът на Ивайла Бакалова - Веселин Денков сподели още, че се е виждал с покойния вече Алексей Петров, който го предупредил, че ще бъде задържан и ще му бъдат повдигнати обвинения, ако не плати желаните средства от Спецпрокуратурата. "Това, което ми каза, наистина се случи. Не платих и стоях 9 месеца в ареста", заяви Денков.

Той заяви, че не знае дали Нотариуса е бил сътрудник на МВР, а отговорът на въпроса би трябвало да го даде прокуратурата. Самият факт обаче, че Нотариуса си сътрудничил с прокуратурата и други разследващи органи - бил видим.

Думите на Ивайла Бакалова също пред комисията подкрепиха казаното от Веселин Денков.

След като е бил задържан, е започнал институционален натиск и репресия - над 11 ревизии на неработещи фирми. Кой плаща за цялата тази репресия - следене, подслушване, проверки от НАП, запита Ивайла Бакалова. Тя запита още защо НАП трябвало да се отчита на спецпрокуратурата какви ревизии водела.

Мартин Нотариуса се появил след доста мерки за неотклонение - може би на деветата. Един от съдиите ни беше казал през негов роднина - каквото и да направите, Веселин Денков няма да излезе от ареста, докато не минат изборите през април 2021 г. Мартин Нотариуса се появи март месец и седмица или две се опитваше да организира среща с мен", сподели Бакалова.

Бакалова добави, че Нотариуса ѝ казал ужасяващи неща, като благодари на Антикорупционния фонд за записа. "Той ми каза, че спецсъдът е държавата и всичко му се нарежда. Нотариуса ми каза, че трябва да се успокоим, да станем кооперативни и да се охлаби хватката малко. Убеждаваше ме, че никой не може да ни помогне", каза Ивайла Бакалова.

Тя каза, че е била свидетел на всички пратеници на прокуратурата. Свидетел съм как идваха хора при него, за да си плати - започваш много да ядосваш прокуратурата и ако не си платиш, ще намерят за какво да те арестуват. Четири години не успяваха, защото нямаха последната инстанция - правителството. Прокурорите работиха по поръчка - по едни дела не се водеше разследване, а по други дела бързо се сглобяваха", коментира Бакалова.

Тя не смята, че Нотариуса е единственият проблем на съдебната система. "Когато държава е в ръцете на алчни, корумпирани и неконтролируеми хора няма как да има правосъдна и съдебна система.

След разпита проверяват мъжа на Ивайла Бакалова по сигнал от 2010 г.

След разпита проверяват мъжа на Ивайла Бакалова по сигнал от 2010 г.

Бакалова даде вчера показания като свидетел по Барселонагейт

Ивайла Бакалова изложи още веднъж тезата си, че съдебната система ни е болна и няма правосъдие. Даде и пример: Когато излизала от МВР и пътувала към ГДБОП за сведения, е излезло в един от сайтовете, че аз съм била при Бойко Рашков и пътувам към ГДБОП. Няма сигурност за хората, които дават сведения", коментира Бакалова.

Тя давала показания за Мартин Божанов и при смяната на главния прокурор. Бакалова сподели, че самият Божанов ѝ казал, че е близък не само с главния прокурор, но и неговите заместници. Бяха споменати като обвързани имената на Иван Гешев, Димитър Франтишек Петров, Сотир Цацаров, Георги Ушев и Андон Миталов. Нотариуса имал и много връзки с медии.

Ивайла Бакалова не познава Борислав Сарафов, видяла е снимката в ресторанта "Осемте джуджета", от която си личало, че има близки отношения с Петьо Петров-Еврото.

Обвиненията спрямо Веселин Денков са за лиxвapcтво заедно с други в група, както и като поръчител на убийството на Станка Марангозова, заедно с Иво Масларов.