Готов съм на среща за съдбата на "Кремиковци", защото съзнавам, че проблемът е много сериозен, съобщи президентът Георги Първанов.

Разбира се, със сигурност на една такава среща бих поканил представители на изпълнителната власт, защото в крайна сметка те решават проблема.

Аз бих могъл да съдействам за нормализирането на диалога помежду ни, защото тук няма място за заиграване и за популизъм. Необходимо е смело управленско решение и се надявам правителството да го вземе, коментира Първанов.

По рано днес представители на синдикатите в „Кремиковци" проведоха среща със заместник-министъра на икономиката и енергетиката Нина Радева.

Според нея в момента е изключително важно да се намери механизъм, чрез който заплатите на работещите в комбината за август и септември да бъдат изплатени във възможно най-кратки срокове чрез продажба на готова продукция.

Радева съобщи, че е провела среща с представители на украинската компания „Смарт груп", които са заявили интерес към комбината и запазването му в неговата цялост.

Очаква се писмо от "Смарт груп", с което официално да бъде потвърден интересът на компанията към металургичния комбинат, посочи Радева. Фирмата е собственост на украинския бизнес мен Ринат Ахметов.

Според Радева трябва да се промени статуквото в „Кремиковци", за да се прекратят всякакви възможности за злоупотреби. По думите й само при това условие в „Кремиковци" би могъл да влезе реален инвеститор, с интерес да развива дългосрочно комбината.

"Кремиковци" трябва да се запази, тъй като дава близо 3 на сто от брутния вътрешен продукт на България и, ако го няма, страната ни никога повече няма да може да произвежда базов метал.

Това заяви в Русе бившият председател на управителния съвет на комбината Александър Томов.

Той смята, че ако още през януари е бил вкаран там нов собственик, сега нямаше да има нито несъстоятелност, нито закриване на мощности и неизплатени заплати.

Правителството не е трябвало да поема отговорност, а това е работа на пазара. Томов смята, че не трябва "Кремиковци" да стане едно малко предприятие - подобно на "Стомана", което само да валцува, но да не произвежда базов метал.

Работниците в "Кремиковци" ще получат заплатите си за август до 5 ноември, а за септември - до 7 ноември.

Това е било решено снощи по време на разговорите на синдикатите, синдиците и оперативното ръководство на комбината, съобщи лидерът на КНСБ в дружеството Васил Яначков.

Служителите на комбината днес отново се събраха пред Министерство на икономиката и енергетиката. В сравнение с вчера те са дотса по-малко на брой.

Протестиращите поискаха да бъде развито докрай заявеното вчера намерение на правителството за подкрепа при продажба на продукцията на завода, с която да се осигури финансирането на заплатите.

Ако продукцията на "Кремиковци" е некачествена, държавата няма да я изкупи. Ако държавата изкупува продукцията това ще е на борсова цена.
Това обяви министърът на икономиката и енергетика Петър Димитров в кулоарите на парламента.

Димитров отбеляза заявеното от правителството намерение за подкрепа при продажбата на произведеното от комбината, като с получените от това средства да бъдат изплатени възнагражденията на работниците в дружеството.