Зеленчукопроизводители от област Благоевград отново излязоха на протест на главен път Е-79 с искане трудът им да бъде възнаграден.

Производителите от района на Сандански и Петрич настояват за изплащане на обезщетения, тъй като цената на доматите вече се е сринала на 0,20 лева за килограм и загубите са големи, съобщава БНР.

В 13 часа недоволните се събраха на пътя край Сандански, за да изразят своя протест срещу ниските изкупни цени на продукцията им.

По думите им заради огромното количество на вносна продукция тяхната не може да се реализира на пазара. Затова представители на протестиращите са връчили протестна декларация в земеделското министерство, парламента и президентството.

Фермерите вече са провели среща и с министъра на земеделието. Пред него протестиращите са изложили своите проблеми, касаещи ниските цени и нерегламентирания според тях внос на зеленчуци от Турция, Македония и Албания.

МЗХ от своя страна е обещало да засили контрола върху вноса на зеленчуци. Според зеленчукопроизводителите такава кампания трябва да се прави целогодишно.

Зеленчукопроизводителите няма да изхвърлят домати на пътя, а ще ги дарят на социални заведения в Струмяни, заяви един от организаторите Кирил Писков.

Припомняме, същото те заявиха и вчера, когато към обяд отново блокираха международния път.