Със сигурност през тази учебна година няма да има освобождаване от такси за студентите, приети да следват по държавна поръчка. Това заяви пред БНР Красимир Вълчев, бивш образователен министър, председател на парламентарната комисия по образование и депутат от ГЕРБ.

Той посочи, че мярката е изненадала всички, тъй като не е била предварително обсъждана, нямало я и в Стратегията за развитие на висшето образование.

По негови думи всяко подпомагане на висшето образование е полезно, проблемът бил как се прави.

Вълчев подчерта, че проблемът не е толкова с достъпа, колкото със структурата на търсенето и обвързаността с пазара на труда.

Според него правилният подход е диференцирано освобождаване от такси за специалностите с очакван недостиг на пазара на труда.

Синдикат дава 9 причини защо не трябва да отпадат таксите за университетите

Синдикат дава 9 причини защо не трябва да отпадат таксите за университетите

Според ВОН-КНСБ прредложението може да заличи конкуренцията между ВУЗ-овете

Длъжни сме да активираме всички инструменти за обвързване на образование с потребностите на пазара, заяви бившият просветен министър.

Той отбеляза, че има много по-смислени алтернативи за изразходването на предвидените средства за отпадане на таксите за студентите, приети по държавна поръчка.

"Тези 150 млн. лева може да дадем за стипендии или при обвързване с реализация в страната. Възможно е да ги дадем и при полагане на матура по математика. Вместо да обсъдим как да постигнем по-голям обществен ефект, ние се занимаваме с популизма на Асен Василев и Денков", възмути се Вълчев и изрази надежда тези средства все пак да останат за висше образование.

Той посочи, че е приет закон за увеличаване на възнагражденията в сектора и според него средствата могат да бъдат предоставени за тази цел.

За увеличение на заплатите на преподавателите в университетите трябваше да бъдат отпуснати 39 милиона от началото на годината, а след това и допълнително възнаграждение, гласувано със закон.

Отпадането таксите за държавна поръчка за университетите не е обсъждано с ректорите

Отпадането таксите за държавна поръчка за университетите не е обсъждано с ректорите

Всяка една идея, ако не бъде комуникирана правилно и обмислена като технология, създава повече проблеми

"Тези средства все още не са отпуснати от Министерството на финансите. Длъжни са да го направят. Трябва да спазят закона", изтъкна Вълчев и уточни, че става въпрос по-скоро за техническо забавяне.

По негови думи въпросът за студентските такси ще се обсъжда и в следващия парламент.

Образованието е тема, по която имаме относителен експертен, политически, професионален и граждански консенсус, посочи той.

Не трябвало да се изкушаваме да спекулираме политически по темата за образованието.

Вълчев отбеляза, че повечето мерки изискват продължителни усилия и отчете като един от най-големите провали липсата на последователност.

МОН слуша всички мнения за отпадането на студентските такси

МОН слуша всички мнения за отпадането на студентските такси

Галин Цоков обясни, че идеята е още на етап обществено обсъждане