Пловдивският университет „Паисий Хилендарски" открива обновена химическа лаборатория за следови елементарен анализ на храни и биопродукти. Това съобщи ръководителят на Катедра аналитична химия и компютърна химия във факултета" доц. Веселин Кметов, цитиран от „Мега Комюникейшън".

Средствата са осигурени по проект „BioSupport", финансиран от Седма рамкова програма на Европейския съюз

Катедрата „Аналитична химия и компютърна химия" е получила атомно емисионен спектрометър с индуктивно свързана плазма ICP-OES  iCAP 6000 Thermo Scientific и микровълнова система за киселинно минерализиране под високо налягане Milestone ETHOS One. Изцяло е обновена и модернизирана лабораторията за подготовка и обработка на проби, уточни доц. Кметов.

Апаратите са особено важни за развитието на ефективни методи за анализ и контрол на качеството на храни, биологични обекти и обекти на околната среда, изтъкна той.

Внедряването им ще ускори процеса на покриване на Европейските стандарти за качество на химичните анализи и контрола. Същевременно с това ще подготвим експерти химици, чиито познания и умения ще отговарят на най-високите изисквания на на пазара на труда, смята ръководителят на катедрата.

Освен двата нови апарата в лабораторията работи и мас-спектрометър ICP-MS, който е закупен през 2009 г. със средства от проект DO 02-70 на Фонд „Научни изследвания". От две години той активно се използва за анализ на води, почви, растения, козметични материали и за обучение.

По думите на Кметов освен за научна дейност, модерната апаратура ще се използва за обучение на студенти от специалностите „Химия", „Компютърна химия", „Химия с маркетинг" и „Медицинска химия". Новите спектрометри и лаборатории са важно условие за повишаване на нивото на подготовка и в магистърските програми „Спектрохимичен анализ", „Химия и екология" и „Екология и опазване на екосистемите".

Лабораторията се използва и в научно-изследователска дейност на докторанти в ПУ "Паисий Хилендарски".

На разположение на преподавателите и студентите в университета е модерна научна апаратура на обща стойност 1,8 млн. лева, закупена в края на 2011 г. по проект „BioSupport". Той е финансиран по Седма рамкова програма на Европейския съюз за научни изследвания, технологично развитие и демонстрационни дейности, разясни доц. Кметов.

Дейностите по проекта се изпълняват съвместно с Биологическия факултет, а целта му е развитието на изследователския потенциал и капацитет на биолози, химици и физици от Пловдивския университет. Координатор на проекта е проф. дбн Иван Минков, ръководител на Катедра „Физиология на растенията и молекулярна биология".