Най-рано следващата седмица ще бъдат водени разговори с "Газпром", ако е необходимо. Това заяви енергийният министър Росен Христов по време на посещение в комплекс "Мини Марица-Изток", съобщава Нова телевизия.

Той подчерта, че е приоритет да се набавят количества газ, които хората да могат да си позволят да купят.

Христов обясни, че ще бъде решено какво ще се договаря с "Газпром", когато стане ясно какви количества втечнен газ ще бъдат доставени на страната ни. Ще се вземе предвид и завършването на интерконектора.

Не искам да влизам в преговори, без да знам от какво имам нужда, категоричен бе министърът.

Той припомни, че вече е било поискано удължаване на офертата за танкерите втечнен газ, като отговор се очаква днес или утре. "Работим по хипотеза за отрицателен отговор, надяваме се на най-добрия. Водим преговори с всички възможни терминали, където можем да го разтоварим. Все още нямаме потвърждение къде и как можем да разтоварим. Ако се получи разсрочка, ще ни е по-комфортно, ако не - пак ще се справим", коментира Христов. Той обясни, че чуждата компания е опитна и гъвкава, като и правителството работи по този начин.

Купуваме руски газ само ако не подсигурим достатъчно евтин друг

Купуваме руски газ само ако не подсигурим достатъчно евтин друг

Всички трябва да помислят добре дали е по-добре да имаме евтин газ или скъп газ

Той посочи, че уговорката с "Авакс" е да се представи линеен график за всички дейности, които остават да се извършат по интерконектора с Гърция, включително и срокове, в които да се получат актовете 15 и 16. 

По негови думи крайният срок, в който да се пуснат количества по газопровода, е 1 октомври.

"Тогава най-късно той ще е напълно функциониращ, с всички лицензи. В момента в тръбопровода има газ под налягане, за да се провери за теч и издръжливост", поясни министърът. Той потвърди, че газ в тръбите има, но не тече търговски газ - което е целта на правителството. В момента тръбите са като една голяма цистерна.

Припомняме, че миналата седмица по време на проверката на служебните министри на транспорта и на регионалното развитие бе обявено, че газ няма - нещо, което веднага бе опровергано от експертите. 

Проверката не откри газ на газовата връзка с Гърция, а строеж

Проверката не откри газ на газовата връзка с Гърция, а строеж

Завършване на газовата връзка и стабилизиране на "Булгаргаз" са приоритетите пред служебния кабинет

Той изтъкна, че регионът на "Мини Марица-Изток" трябва да се развива, а по Плана за възстановяване могат да бъдат нанесени промени, така че да се облекчи икономическият натиск върху промишлеността.

"Борим се за по-добри цени на ток, на горива и на газ. Единствено можем да се опитаме да понижим цените", отбеляза той и допълни, че бизнесът може да си помогне с инвестиция в енергоспестяване, а общините трябва да са инициатори на намаляване на зависимостта от газ чрез геотермално отопление.

Росен Христов отказа да коментира обявения от "Булгаргаз" търг, който скандализира бизнеса в края на миналата седмица. По думите на енергийния министър цените и участниците са търговска тайна, а и не би било честно. 

Припомняме, преди дни енергийният министър отново заяви, че правителството ще възобнови преговорите с "Газпром" само ако не бъдат покрити нуждите на страната от други доставчици и то на добра цена.

Междувременно обаче от "Продължаваме промяната" предупредиха, че заради поисканата от страната ни отсрочка офертата за седемте танкера ще бъде провалена, ако до 19 август не бъде потвърдена към доставчика. 

Рискът от недостиг на газ през зимата - реален, но управляем

Рискът от недостиг на газ през зимата - реален, но управляем

"Няма газ" се превърна в популярен рефрен сред българските бизнес и политически лидери. Твърдението обаче се основава на преувеличен риск

Проблемна се оказа и ситуацията с газовата връзка с Гърция. В началото на юли тогавашният премиер Кирил Петков и гръцкият му колега Кирякос Мицотакис откриха интерконектора. Проверка на служебните министри Христо Алексиев и Иван Шишков обаче установи, че газовата връзка е далеч от завършена. Алексиев посочи, че не са открили газ, а недовършен строеж. 

Преди дни изпълнителният директор на компанията изпълнител на проекта "Авакс" Антонис Мицалис все пак увери, че до 2-3 септември ще бъдат завършени всички довършителни работи по газовия интерконектор.

Кризисният щаб на служебния кабинет поиска отсрочка за офертата за втечнен газ от САЩ

Кризисният щаб на служебния кабинет поиска отсрочка за офертата за втечнен газ от САЩ

Информацията е потвърдена от енергийното министерство