Зелената сделка материализира усилията и амбицията на новата Европейска комисия да бъде глобален лидер в борбата с климатичните промени.

Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова след среща с двете големи синдикални организации - КНСБ и КТ "Подкрепа" на тема актуалното състояние на енергийния сектор и мерките за стабилизирането му.

В рамките на днешния диалог Петкова запознала синдикатите с политиката на правителството по отношение на Зелената сделка и стабилизирането и устойчивото развитие на енергийния сектор.

По думите й всички знаем, че сделката има своя цена, която е свързана с много трансформации в икономиката, в енергийния сектор, транспортния сектор и други. Зелената сделка излиза много извън параметрите на енергийния сектор, изтъкна Петкова.

За България въпросът, който ще бъде поставен на вниманието на ЕК, със сделката става все по-важен и актуален. На България и Полша трябва да бъде обърнато специално внимание, анализ и наблюдение, настоя енергийният министър.

България не трябвало да стои в последния влак за Зелената сделка

България не трябвало да стои в последния влак за Зелената сделка

За това настоя евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк

Освен това се приготвя и рамкова позиция на България по отношение на Зелената сделка. Позицията трябва да защити националните интереси, защото преходът към нисковъглеродна икономика трябва да бъде справедлив, плавен и съобразен със спецификите на всяка една държава, аргументира се Теменужка Петкова.

"Ние не можем с лека ръка да се откажем от настоящия тип производство на електрическа енергия", каза енергийният министър и увери, че страната ни ще се възползва от всички механизми, които законодателството позволява.

Зелената сделка чертае нови разделителни линии, тревожи се Румен Радев

Зелената сделка чертае нови разделителни линии, тревожи се Румен Радев

По думите му зелената сделка все повече ще определя бъдещето на Европа

Тя посочи, че до 2025 г. трябва да се достигне до пълна либерализация на пазара на електрическа енергия. Имало много въпроси от страна на браншовите организации и синдикатите в областта на енергетиката. Темите, които останали за дискусия ще бъдат обсъдени в рамките на браншови съвет.

Теменужка Петкова е сигурна, че с общи усилия страната ни ще се справи с предизвикателствата, които стоят пред България.

България сред страните, които ще спечелят най-много пари от Зеления пакт

България сред страните, които ще спечелят най-много пари от Зеления пакт

За ЕК е важно да се говори по Зеления пакт