Държавата си поставя за цел да ограничи до минимум злоупотребите с предоставянето на бързи кредити за гражданите, които в някои случаи се отпускат при неизгодни и неясни условия за самите потребители.

Борбата с тези лоши кредити ще стане възможна след промени в Закона за потребителския кредит, чиито разпоредби в момента не са валидни за кредити под 400 лева.

С цел постигане на равни права за всички потребители, без значение стойността на отпуснатия им заем, е изготвен специален законопроект за изменение на Закона за защита на потребителите, с който се променя и Закона за потребителския кредит.

Народните представители от парламентарната икономическа комисия отделиха време от днешното си заседание да разгледат и следователно да гласуват на първо четене промените в Закона за защита на потребителите.

След като промените бяха подкрепени единодушно, се въвежда регулирането на кредити и под 400 лева, които ще се третират като всеки друг заем без значение на неговата стойност. Според изготвения проект обаче няма да бъде оказано съществено отражение върху пазара за кредитни продукти.

Промените в Закона за защита на потребителите не се изразяват единствено в изменения за потребителските кредити, но и целят намаляване на нелоялните търговски предложения.

Една от посочените промени е възможността актове за административни нарушения да могат да бъдат предавани не само на упълномощения търговец, но и на всяко физическо лице, което се намира в търговския обект и има трудови взаимоотношения с търговеца.

Председателят на Комисията за защита на потребителите Веселин Златев алармира за това, че сега комисията среща сериозни трудности при връчването на актовете, а органите на полицията са спрели да съдействат в това отношение.
"Изготвените актове са със срок от шест месеца, а не всички нарушители са добросъвестни", отбеляза Златев.

Срещу подобна промяна пък се противопостави Българската търговско-промишлена палата. Главният секретар на палатата Васил Тодоров мотивира позицията с това, че по този начин ще възникнат допълнителни спорове и няма да бъде постигната желаната бързина.

Тодоров сигнализира и за друга нелоялна търговска практика, при която фирми, използват баркодове, регистрирани и платени от други фирми, и дори такива, които не са регистрирани в базата данни.

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров обобщи задачата на промените в Закона за защита на потребителите с желанието българското законодателство да включи всички европейски изисквания относно правата на потребителите.