Съветът на Европейския съюз одобри нови санкции срещу Беларус заради участието на страната във войната на Русия срещу Украйна. Това се съобщава на уебсайта на 29 юни.

Санкциите са насочени към износа на стоки с двойна употреба и модерни технологии. ЕС налага допълнителни ограничения върху износа на стоки, които биха могли да увеличат промишления капацитет на Беларус.

Мерките обхващат и износа на стоки и технологии за морска навигация за Беларус, както и на луксозни стоки. Вносът на злато и диаманти, както пряко, така и непряко, от Беларус ще бъде забранен, заедно с хелий, въглища и минерални продукти, включително суров петрол. Последната мярка ще бъде допълнена от нова забрана за износ на стоки и технологии, подходящи за използване при рафиниране на нефт и втечняване на природен газ.

Забраняват се определени услуги за Беларус, като счетоводни, архитектурни и инженерни услуги, реклама и пазарни проучвания.

Съветът засилва забраната за превоз на товари по пътища на територията на ЕС, с ремаркета и полуремаркета, регистрирани в Беларус, включително и с камиони, регистрирани извън Беларус.

За да се сведе до минимум рискът от заобикаляне, на оператори от ЕС, които са собственост от беларуско физическо или юридическо лице на 25% или повече, следва да бъде забранено да оперират, включително транзитно.

С нови санкции срещу Беларус ЕС хлопва вратичката в мерките срещу Русия

С нови санкции срещу Беларус ЕС хлопва вратичката в мерките срещу Русия

Съюзът продължава борбата срещу заобикалянето на санкциите

Припомняме, че по-рано тази седмица, страните от ЕС се споразумяха за пакет от санкции срещу Беларус.

Целта е да се затвори пътят за заобикаляне на ограниченията срещу Москва.

ЕС прие своя 14-и пакет от санкции, за да накаже Русия за войната в Украйна от 2022 г. Пакетът включва клаузи, които увеличават отговорността на компаниите от ЕС, изнасящи през страни извън Съюза.

"Този ​​пакет ще засили нашите мерки в отговор на нахлуването на Русия в Украйна, включително борбата срещу заобикалянето на санкциите", посочи Белгия, която е председател на ЕС до края на юни.

"С този пакет ние току-що затворихме най-голямата вратичка в нашия санкционен режим", обяви председателството на ЕС в отделно изявление.

Усилията за затваряне на вратичките се засилиха от миналата година насам, като според дипломати Беларус е сред най-проблемните.

Беларус готов да брани Русия от заплахите на Запада

Беларус готов да брани Русия от заплахите на Запада

Страната се включва във втория етап от руските учения за разполагане на ядрени оръжия

От януари миналата година ЕС работи, за да приведе в съответствие санкциите, които вече бяха наложени на Беларус преди руската инвазия в Украйна, с мерки в отговор на войната. Големият износ на поташ от страната обаче беше една от спънките.