Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призова за по-голямо международно сътрудничество за борба с трафика на синтетични наркотици като фентанил - водещата причина за смъртни случаи от свръхдоза в Съединените щати.

Апелът си Блинкън отправи на годишна среща на Комисията на ООН по наркотичните вещества (CND), която преразглежда глобалната регулация на наркотиците и всяка година добавя нови т. нар. прекурсорни химикали към международни списъци (графици) за поставяне на строг контрол върху тяхната търговия.

"Повече от 40% от американците познават някой, който е починал от свръхдоза от опиати. Синтетичните наркотици сега са убиец номер едно на американците на възраст между 18-45 години", посочи Блинкън.

Въпреки че наркотиците и мащабът на проблема може да варира в различните страни, във всеки регион употребата, зависимостта, смъртните случаи от свръхдоза от синтетични наркотици нарастват бързо, допълни той. Ако искаме да променим траекторията на тази криза, има само един начин да успеем и той е заедно, заяви Блинкън.

Тази година CND, която заседава във Виена до края на следващата седмица, обмисля добавянето на два прекурсора на фентанил към списъците, което Съединените щати подкрепят. Въпреки че подобно "планиране" е необходимо, служители на ООН казват, че процесът е загубена битка, съобщава Reuters.

Елена Йончева: Фентанилът е новата дрога на Европа, 2 грама могат да убият човек

Елена Йончева: Фентанилът е новата дрога на Европа, 2 грама могат да убият човек

Нужно е по-голямо сътрудничество за справяне с нелегалната миграция

"За съжаление сегашната международна система за планиране е много малко ефективна при забавяне на темпото на развитие на незаконното производство на наркотици", изтъкна Антонио Мацители от Международния съвет за контрол на наркотиците, която следи за спазването на графиците.

"Веднага щом едно вещество бъде поставено под контрол, друго го замества", добави той.

Блинкън потвърди това усещане, че "се изправяш срещу хитър противник". Чрез комбинация от други инициативи обаче, като по-тясно сътрудничество със съюзници и работа със социални медии за прекъсване на търговията със синтетични наркотици онлайн, има някои успехи, смята той.

Според последни данни за първи път от години броят на американците, починали от свръхдоза, не се е увеличил значително, допълни Блинкън. С оглед на това, че един американец все още умира от свръхдоза на всеки пет минути, нашата работа далеч не е завършена, категоричен бе държавният секретар на САЩ.

"Но стъпките, които предприемаме, в партньорство със страни тук в тази зала, започват да обръщат прилива", добави той.

Хероин, смесен с фентанил, уби десет души във Варна

Хероин, смесен с фентанил, уби десет души във Варна

Тревожна тенденция сред наркозависимите в морската ни столица