Двама британци, включително бивш изследовател, работещ в парламента на Обединеното кралство, ще бъдат изправени пред съда следващата година по обвинение в шпионаж в полза на Китай, предава "Ройтерс".

29-годишният Крис Кеш, бивш директор на влиятелна китайска политическа група с връзки с министъра на сигурността Том Тугендхат и председателя на комисията по външни работи Алиша Кърнс, е обвинен в предаване на "информация, която може да бъде полезна на враг".

Неговият бивш колега Кристофър Бери, на 32, беше обвинен в същите шпионски престъпления по Закона за официалните тайни.

Двамата са обвинени в предоставяне на секретна информация на чужда държава чрез придобиване, събиране, записване, публикуване или съобщаване на бележки, документи или информация, които биха могли или са били предназначени да бъдат пряко или косвено полезни на врага.

Кеш е обвинен в нарушаване на раздел едно от Закона за официалните тайни от 1911 г. между януари 2022 г. и февруари миналата година. Бери е обвинен в извършване на същото престъпление между декември 2021 г. и февруари 2023 г.

Те бяха уведомени, че процесът им ще се състои през пролетта или лятото на следващата година и двамата бяха освободени под гаранция до изслушването на 4 октомври.

САЩ и Великобритания обвиниха Китай в  глобална шпионска кампания

САЩ и Великобритания обвиниха Китай в глобална шпионска кампания

Хакерската дейност е довела до потвърдено или потенциално компрометиране на сигурността на милиони хора по света

Безпокойството относно предполагаемата шпионска дейност на Китай - която Пекин многократно отрича - нарасна в цяла Европа и Великобритания става все по-гласовита относно своите опасения през последните месеци.

В реч миналия месец във Варшава британският премиер Риши Сунак каза, че свързани с китайската държава актьори са провели "злонамерени киберкампании" срещу британски законодатели.

По-рано тази седмица Сунак каза, че "злонамерен актьор" вероятно е компрометирал системата за плащания, използвана от британските въоръжени сили, като британските медии казаха, че се смята, че Китай стои зад кибератаката.

Германското разузнаване предупреждава бизнеса да бъде нащрек срещу шпионаж от страна на Китай

Германското разузнаване предупреждава бизнеса да бъде нащрек срещу шпионаж от страна на Китай

Китайските фирми твърдят, че са изцяло частни, но всъщност са подчинени на китайски държавни интереси