Граждани на Словакия, недоволни от отношението на правителството на Роберт Фицо към Украйна, обявиха набиране на средства за закупуване на снаряди за украинската армия, като за първите два дни събраха 2,95 милиона евро, пише BBC.

Набирането на средства беше обявено в отговор на отказа на словашкото правителство да се включи в организираното от Чехия закупуване на снаряди за Украйна от страни извън Европа.

"Ако правителството не го направи, ние ще го направим", гласи слоганът на уебсайта на инициативата "Боеприпаси за Украйна" .

В нощта на 22 април, седмица след началото на събирането, сайтът съобщи, че вече са събрани 2,95 милиона евро. Повече от 47 хиляди души са направили дарения.

Един от инициаторите на кампанията е 99-годишният Ото Шимко, оцелял от Холокоста, участвал в словашкото въстание срещу нацистите през 1944 г.

"Трябва да изгоним Путин от Украйна. Трябва да го победим", каза Шимко пред BBC. — Преживях Втората световна война. Борих се с него. Знам, че нямаше смисъл да преговарям с Хитлер и няма смисъл да преговарям с Путин.

Набирането на средства ще позволи на участниците в него да помогнат на Украйна, заобикаляйки  правителството на Робърт Фицо. Фицо обеща на избирателите си, че при него Словакия няма да изпрати нито един патрон в Украйна.

Фицо отказа да участва в чешкия проект за закупуване на снаряди, към който вече са се присъединили около 20 държави.

Чехия и Словакия се скараха заради Украйна

Чехия и Словакия се скараха заради Украйна

Прага и Братислава имат диаметрално противоположни позиции

Словашкият премиер казва, че западната помощ за Украйна само удължава войната и че Киев трябва да започне преговори с Москва.

Набирането на средства ще позволи на гражданите, които не са съгласни с Фицо, да изпращат пари директно на чешкото правителство.

"Много сме приятно изненадани каква могъща сила събуди той", казва Зузана Изсакова, един от организаторите на сбирката.

"Това е доказателство за съпротивата на словашкото общество срещу правителството и външната политика на Роберт Фицо", каза тя пред BBC.

Самият Робърт Фицо все още не е коментирал тази инициатива. Министърът на отбраната Роберт Калинак каза по Markiza TV, че Словакия е демократична страна и гражданите имат пълното право да предприемат подобни действия и че правителството, вместо да изпраща оръжия и боеприпаси, работи за подпомагане на Украйна, например с оборудване за разминиране.

Словакия няма да пусне Украйна в НАТО

Словакия няма да пусне Украйна в НАТО

Братислава обаче подкрепя присъединяването ѝ към ЕС