Не всички в шведския Малмьо приветстваха конкурса за песен на "Евровизия" в града, съобщава АП. 

Хиляди пропалестински демонстранти протестираха в шведския пристанищен град в четвъртък срещу участието на Израел.

Протестиращи, развяващи зелени, бели, черни и червени палестински знамена, препълниха историческия площад Stortorget близо до кметството на Малмьо от 16-ти век преди планираното шествие през града за митинг в парк на няколко километра от мястото на Евровизия.

Полицията смята, че са участвали между 10 000 и 12 000 души. Сред тези в тълпата беше шведската климатична активистка Грета Тунберг.

"Евровизия 2024" започна въпреки призивите за бойкот

"Евровизия 2024" започна въпреки призивите за бойкот

68-ата версия на конкурса за песни, която винаги се представя като неполитическа, се провежда на фона на израелскара военна кампания в Газа

Скандирайки "от реката до морето, Палестина ще бъде свободна" и "Израел е държава на терора", демонстрантите призоваха за прекратяване на огъня в Газа.

Полицейското присъствие е било засилено.

"Важно е да съм тук, каза Амани Ели-Али, жител на Малмьо с палестинско наследство. Не е добре Швеция да организира тази Евровизия и да има Израел в конкурса."

Протестиращият Саадала Ауди, шведски гражданин с палестински корени, каза, че "това е грешният момент" Израел да участва в състезанието: "Става дума за песни, а песните са за любов. Те трябва да са тук, когато има мир."

Войната между Израел и "Хамас" уби почти 35 000 палестинци, според министерството на здравеопазването на Газа.

Израел отново удари Рафах

Израел отново удари Рафах

Израелската делегация напусна преговорите в Кайро, тъй като има резерви към плана за размяна за заложници и затворници

68-ата версия на конкурса за песни, която винаги се представя като неполитическа, се провежда на фона на израелскара военна кампания в Газа.

Израелската делегация не присъства на церемонията в неделя поради Деня на паметта на Холокоста в Израел.

Очаква се голямо внимание да бъде насочено към израелския участник Eden Golan във втория полуфинал в четвъртък. Според букмейкърите тя е сред първите 10 фаворити за спечелване на състезанието. Хърватия, Швейцария и Украйна са сред останалите.

Припомняме, че пропалестински протести се проведоха и в други европейски държави. 

Нидерландската полиция за борба с безредиците арестува около 120 души на демонстрация в подкрепа на палестинците в Амстердамския университет. Протестът се проведе на 6 май.