Министерството на транспорта на хусите в Йемен съобщи в събота за инцидент в подводните комуникационни кабели в Червено море. За това вини действия на американски и британски военноморски кораби, съобщава "Ройтерс".

Действията "застрашиха сигурността и безопасността на международните комуникации и потока от информация", се казва в изявление на министерството, без да се дават подробности.

"Всеки проблем в тези кабели в резултат на милитаризацията на Червено море от военноморски кораби на САЩ и Великобритания представлява сериозна заплаха за информационната сигурност и икономическата и социална стабилност за всички страни по света", се казва в изявлението.

САЩ унищожиха ракета земя-въздух на хусите

САЩ унищожиха ракета земя-въздух на хусите

Тя представлявала "непосредствена заплаха" за американските самолети

Хусите, които контролират най-населените части на Йемен, извършват удари срещу търговски кораби от 19 ноември като протест срещу военните операции на Израел в Газа.

В отговор Съединените щати и Великобритания нанесоха няколко удара срещу техни цели.

Американските сили в събота унищожиха ракета земя-въздух в Йемен.

Централното командване на САЩ в Близкия изток посочва, че е било преценено, че ракетата е представлявала "непосредствена заплаха" за американските самолети.

САЩ са поразили шест ракетни позиции на хусите

САЩ са поразили шест ракетни позиции на хусите

Напрежение в Червено море

Съобщава се и че в петък вечерта хусите са изстреляли противокорабна ракета в Червено море, но "няма удар или повреда на плавателни съдове".

В края на миналата седмица сили на САЩ и Великобритания нанесоха удари срещу 18 цели на хусите на осем места в Йемен, като оръжейни складове, бойни дронове, системи за противовъздушна отбрана, радари и хеликоптер.

По данни на официалната информационна агенция на хусите един човек е загинал, а осем са били ранени при атаките.