Външният министър на Иран разкритикува САЩ и Израел, че не са снели заплахата за военни действия срещу Техеран след историческата ядрена сделка между Иран и шестте световни сили, съобщава Ройтерс.

Официалната иранска информационна агенция ИРНА цитира иранския топ дипломат Мохамед Зариф да казва, че военната опция остава много опасна идея.

Прилагането на сила ... не е опция, а неразумно и опасно изкушение", заявил Зариф и добавил: „Има хора, които говорят за незаконна и нелегитимна употреба на сила за свои собствени цели."

Той нарече ядрената сделка, постигната миналата седмица, „победа на дипломацията над войната и насилието".

Зариф не посочил някоя конкретна държава, но неговите коментари идват ден след като американският военен министър Аштън Картър заяви по време на посещението си в Израел, че споразумението не налага ограничения за това, какво Вашингтон може да направи за гарантирането на сигурността на Израел и арабските съюзници на САЩ.

Картър също така заявил, че сделката „не прави нищо за предотвратяването на ... военната опция от страна на САЩ".

Израелският премиер Бенямин Нетаняху остро разкритикува сделката, подчертавайки, че тя открива пътя на Иран да създаде ядрени оръжия, които ще застрашат съществуването на Израел и ще отслабят американската и глобалната сигурност. Той също така решително намекна, че военните действия остават опция.