Израелски танкове и бойни самолети са бомбардирали райони на Рафах в четвъртък. Това съобщава "Ройтерс" като цитира палестински жители.

Това се случва, след като президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че ще спре оръжията на Израел, ако силите предприемат голямата инвазия.

Байдън, който казва, че Израел не е изготвил убедителен план за защита на цивилните в Рафах, отправи най-категоричното си предупреждение досега срещу пълно наземно нахлуване.

"Дадох да се разбере, че ако отидат в Рафах, аз няма да доставям оръжията", каза Байдън пред CNN в интервю в сряда.

Стана известно, че САЩ задържат пратки с оръжия за Израел.

Целта е да се отправи политически сигнал към Бенямин Нетаняху, писа Politico. Става дума за два вида боеприпаси с прецизно насочване, произведени от "Боинг".

Това изглежда е първият път, когато администрацията на САЩ забавя потенциална продажба на оръжия за Тел Авив, откакто Хамас нападна Израел на 7 октомври 2023 г.

На това Израел реагира с разочарование.

Израелският посланик в ООН Гилад Ердан нарече този ход "трудно и много разочароващо изявление от президент, на когото сме благодарни от началото на войната", цитира думите му "Ройтерс".

Крайнодесният министър на националната сигурност на Израел Итамар Бен Гвир направи публикация в X, в която написа "Хамас обича Байдън".

Представители на администрацията на Байдън многократно са заявявали, че САЩ няма да подкрепят нахлуването в Рафах, освен ако Израел не предостави надежден план за това как ще защити цивилните.

В телефонен разговор на 4 април Байдън предупреди премиера Бенямин Нетаняху, че ще откаже военна помощ, освен ако Израел не промени поведението си във войната.

Приключиха 2-дневните преговори Израел-Хамас в Кайро

Приключиха 2-дневните преговори Израел-Хамас в Кайро

Делегацията ще напусне египетската столица Кайро тази вечер за консултации с ръководството на групировката

Високопоставен израелски служител каза, че последният кръг от непреките преговори в Кайро за спиране на военните действия е приключил.

Израел ще продължи операцията си в Рафах и други части на Ивицата Газа, както е планирано.

Израел представи на посредниците резервите си относно предложението на "Хамас" за освобождаване на заложници.

Делегацията се връща от египетската столица, добави служителят.

Израел разочарован от решението на Байдън да спре някои оръжейни доставки

Израел разочарован от решението на Байдън да спре някои оръжейни доставки

Итамар Бен Гвир направи публикация в X, в която написа "Хамас обича Байдън".

В Газа палестинските групировки "Хамас" и "Ислямски джихад" казаха, че техните бойци са стреляли с противотанкови ракети и минохвъргачки по израелски танкове, струпани в източните покрайнини на града.

Жители и медици в Рафах, най-голямата градска зона в Газа, която все още не е превзета от израелските сухопътни сили, казаха, че израелска атака срещу джамия е убила най-малко трима души и ранила други.

Видеозаписи от мястото на инцидента показват разрушения и покрити човешки тела.

Припомняме, че преговорите за прекратяване на огъня в столицата на Египет постигнаха известен напредък, но не беше постигнато споразумение, според два египетски източника от сигурността.

Делегацията на "Хамас" замина за Доха за консултации, като обвини Израел за липсата на споразумение досега.

Делегация на "Хамас" пристигна в Кайро за преговори за примирие в Газа

Делегация на "Хамас" пристигна в Кайро за преговори за примирие в Газа

Те настояват за сделка за размяна на затворници, в допълнение към реконструкцията и прекратяването на блокадата

Израел заяви, че е отворен за примирие, но отхвърли исканията за прекратяване на войната, тъй като се зарече да унищожи "Хамас".

Йеменските хуси ще атакуват кораби на всяка компания, свързана с доставка или транспортиране на стоки до Израел, независимо от местоназначението им.

Това се закани лидерът на групировката Абдул Малик ал-Хути.

Той определи решението като четвърти етап на ескалация в отговор на "израелската агресия срещу Рафах" в южната част на Ивицата Газа.

Нападението на Израел срещу Газа уби близо 35 000 палестинци и рани близо 80 000, повечето от които цивилни, съобщи здравното министерство в управляваната от Хамас Газа. Той започна своята офанзива в отговор на трансгранична атака от бойци на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, при която те убиха около 1200 души и отвлякоха 252. Около 128 заложници остават в Газа, а 36 са обявени за мъртви, според последните израелски данни фигури.

Във вторник израелски танкове превзеха страната на Газа на граничния пункт Рафа с Египет във вторник, прекъсвайки жизненоважен маршрут за помощ и принуждавайки 80 000 души да напуснат града тази седмица, според ООН. "Жестокостта върху тези семейства е непоносима. Никъде не е безопасно", каза агенцията на ООН за палестинските бежанци в публикация на X.