Френският президент Еманюел Макрон в събота призова фермерите да "запазят спокойствие", след като малка група нападна годишния селскостопански панаир във Франция, пише "Политико".

В събота сутринта трактори влязоха във френската столица и група от десетина фермери се сбиха с полицията на панаира.

"Призовавам всички тук да се успокоят", каза Макрон след среща със синдикатите на фермерите на панаира и добави: "Вие не помагате на никого от колегите си, като разбивате изложбени щандове".

Но той призна, че "естеството на напрежението в селскостопанския свят" означава, че ще отнеме време, за да се разреши.

"Селскостопанската криза не може да бъде решена за няколко часа. Тя няма да бъде решена по време на този панаир", каза френският президент.

Това се случва, след като Макрон в петък вечерта отмени дебат, планиран да се проведе с фермерски съюзи и екологични групи на панаира. Имаше спор с организациите на фермерите, след като медиите съобщиха за спорно движение на активисти за климата, Les Soulèvements de la Terre, известно с многократните сблъсъци с полицията и фермерите, е било поканено на събитието в събота.

"Отричам с най-категорични думи", че тази зелена група някога е била поканена, ядосано каза Макрон в събота, припомняйки, че е настоял групата за климата да бъде разпусната - решение, което по-късно беше отменено от съдилищата.

Въпреки това Макрон организира импровизирана дискусия с фермери, присъстващи на панаира.

Френският президент също така обяви, че националните власти ще засилят контрола и прозрачността при честното договаряне на цените на храните между фермери и търговци на дребно. Той добави, че ще настоява подобни мерки да бъдат приети на европейско ниво, както и за по-нататъшно опростяване на правилата на ЕС.

"Не можем да имаме Европа, която се движи в посока на намаляване на растежа и намаляване на производството, защото искаме да останем суверенни и сме на планета, която ще се изправя пред все повече и повече предизвикателства с храните", каза Макрон. "Европа трябва да продължи да бъде хранителна и селскостопанска сила, както за себе си, така и за света", но също така "трябва да инвестира повече в прехода на селскостопански модели".

Френският лидер каза още, че ще бъде въведен "план за спешни парични потоци", за да се помогне на фермите, които се борят да свързват двата края.

Накрая Макрон каза, че ще организира среща в Елисейския дворец с представители на селскостопанския сектор "след три седмици", за да "консолидират спешните мерки, ... да формализират националните и европейските ангажименти и да изградят истински френски и европейски селскостопански напредък план за 2040 г."

Полски фермери разпиляха украинска рапица

Полски фермери разпиляха украинска рапица

Полицията разследва инцидента