Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Европейският съюз трябва да стане по-конкурентоспособен, искане, за което настоява и премиерът на Великобритания Дейвид Камерън, съобщава ДПА.

Трябва да продължим днес напред, за да живеем по-добре утре", каза тя по време на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, призовавайки за повече иновации, вътрешна трудова мобилност и свободна търговия.

Тя изтъкна, че „конкурентоспособността е централна тема за нашето бъдеще" и подчерта, че „можем да запазим нашия просперитет само, ако сме иновативни и следваме най-добрите практики".

Германският канцлер призова за прогрес в областта на свободната търговия и постигане на устойчив икономически растеж, подчертавайки, че всичко е направено за ограничаване на протекционистките тенденции.

Меркел също призова за повече търпение по отношение на ефектите, които трябва да окажат строгите мерки за икономии.

По думите й те ще окажат влияние в рамките на 2,3,4 години, какъвто е и германският опит в тази област.

Укрепване на икономическия растеж и консолидиране на публичните финанси „са двете страни на една и съща монета за възвръщане на доверието".

По отношение бъдещето на Европа Меркел изрази „условен оптимизъм", подчертавайки, че ако Европа може да разгадае знаците на времето...то тогава аз ще повярвам, че Европа е предприела това, което е необходимо, за да бъде успешна в този свят.

По-рано днес Камерън отново критикува ЕС, че е неконкурентоспособен.