Новоизбраният председател на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън каза в четвъртък, че финансирането за подкрепа на Украйна и Израел трябва да се обработва отделно, което предполага, че той няма да подкрепи пакета от помощи на президента Джо Байдън от 106 милиарда долара за двете страни, предава Ройтерс.

Джонсън, говорейки в интервю за Fox News, изрази опасения относно финансирането на Украйна като цяло и вярва, че всички пари за Израел ще трябва да бъдат финансирани чрез съкращения от други пера.

Той се срещна с Байдън в четвъртък и заяви, че е казал на служителите на Белия дом, че "нашият консенсус сред републиканците в Камарата на представителите е, че трябва да разделим тези въпроси".

Байдън иска Конгресът да предостави 106 милиарда долара допълнително финансиране, като по-голямата част от парите ще бъдат за укрепване на отбраната на Украйна, а останалата част ще бъде разделена между Израел, Индо-Тихоокеанския регион и граничните сили по границата с Мексико.

Джонсън каза за финансирането в Украйна: "Искаме да знаем какъв е обектът там, каква е крайната цел в Украйна. "Белият дом не е предоставил това", добави той.

Байдън залага, че включването на пари за Израел и имиграцията ще помогне да се убедят републиканците в Камарата на представителите относно изпращането на допълнителни пари в Украйна.

"Израел е отделен въпрос - ние ще предложим самостоятелна мярка за финансиране на Израел (от) над 14 милиарда долара", каза Джонсън в интервюто. Той заяви, че републиканците в Камарата ще търсят намаляване на разходите от други бюджетни права, за да осигурят финансирането за Израел.

Пакетът, подготвен от Белия дом, включва 14,3 милиарда долара за Израел за финансиране на подкрепа за въздушна и противоракетна отбрана и други инициативи, както и 61 милиарда долара за Украйна.

САЩ обявиха нов пакет военна помощ за Украйна

САЩ обявиха нов пакет военна помощ за Украйна

Последният пакет от военна помощ беше обявен на 11 октомври