Пандемията от COVID-19 коренно промени начина ни на живот. Но както засегна почти всички аспекти на живота ни, също така тя ни предостави възможности за учене и адаптиране.

Това заяви румънският президент Клаус Йоханис в речта си пред Общото събрание на ООН.

Подобно на други лидери, той също обърна внимание на сътрудничеството и "зелената" икономика като общ ангажимент и бъдеще на света.

Глобалните предизвикателства изискват общи решения, солидарност и сътрудничество. Трябва да намерим начини да се възстановим по-добре и по-зелено. Трябва да се ангажираме с постигането на устойчиви икономики, както и справедливи общества, в които "никой не е изоставен". Всъщност, на специалните нужди на уязвимите трябва да бъде отделено специално внимание. За да това е необходима солидарност в действие.

Ефективните доставки на храни и суровини в условия на криза обсъдиха Радев и Йоханис

Ефективните доставки на храни и суровини в условия на криза обсъдиха Радев и Йоханис

Българският и румънският президент проведоха телефонен разговор

Нуждаем се от общ и иновативен подход, за да реагираме на предизвикателства като здраве, демографски промени, миграция, оскъдни ресурси, изменение на климата и загуба на биологично разнообразие, крайна бедност и глад, каза той.

Напоследък сме свидетели на потенциала и предизвикателствата на цифровите технологии. Трябва да осигурим безопасен достъп до интернет, да засилим киберсигурността и насърчаваме отговорното поведение в киберпространството, като същевременно се борим с разпространението на омразата и дезинформацията, предупреди държавният глава.

Вътрешният министър на Румъния: Ваксинирайте се за да не се върнем към ограниченията

Вътрешният министър на Румъния: Ваксинирайте се за да не се върнем към ограниченията

Маските остават задължителни и след 1 август в Румъния

Румъния остава силно ангажирана със защитата на правата на човека в световен мащаб. Моята страна насърчава борбата с дискриминацията и речта на омразата, включително антисемитизъм. Тази година приехме първата румънска национална стратегия за предотвратяване и борба с антисемитизма, ксенофобията, радикализацията и речта на омразата, каза още той.