Папа Франциск призова в неделя за дипломатическо решение на войната в Украйна, което да доведе до справедлив и траен мир, като ден по-рано беше отбелязана втората годишнина от руската инвазия, предава "Ройтерс".

"Толкова много жертви , ранени, разрушения, мъка и сълзи в период, който става ужасно дълъг и чийто край не се вижда. Това е война, която не само опустошава този регион, но и отприщва глобални вълни от омраза и страх", Това каза папа Франциск по време на седмичното си послание Ангел Господен.

"Аз апелирам да се намери малко човечност, за да се създадат условия за дипломатическо решение в търсене на справедлив и траен мир", каза той.

Ръководителите на Г-7 обещаха в събота да подкрепят изтощената от война Украйна, а западните лидери пътуваха до Киев, за да покажат солидарност на втората годишнина от руската инвазия.

Франциск каза, че също е загрижен за ескалацията на насилието в източния регион на Демократична република Конго (ДРК).

Миналата седмица жестоки сблъсъци ескалираха между армията на ДРК и подкрепяните от Руанда бунтовници тутси, водени от М23, в източно Конго, убивайки десетки и разселвайки стотици хиляди.

"Присъединявам се към епископите в техния призив да се молим за мир, надявайки се за край на сблъсъците и търсене на истински и конструктивен диалог", каза той.

Папа Франциск повтори молитвите си за Израел, за палестинците и за "многото разкъсвани от войни народи".

Папа Франциск отново отмени съботните срещи заради лек грип

Папа Франциск отново отмени съботните срещи заради лек грип

Това се казва в изявление на Ватикана