Погребението на руския опозиционен лидер Алексей Навални ще се състои в петък в Москва. Това съобщи неговият говорител Кира Ярмиш в социалната мрежа X.

Опелото за Навални ще бъде отслужено в петък в 14.00 московско време в църквата на иконата на Божията майка. Ярмиш призова хората да пристигнат рано. След това Навални ще бъде погребан на Борисовското гробище.

По-рано сътрудници на руския опозиционер съобщиха, че семейството му има затруднения с организацията на погребението. След като са се свързали с редица държавни и частни погребални агенции, нито една не се съгласила да уреди помещение, където да се проведе поклонение.

Говорителката на Навални заяви, че някои ритуални зали отказвали, след като чуят името на починалия.

47-годишният Алексей Навални почина в арктическа наказателна колония на 16 февруари. Неговите съюзници обвиниха президента Владимир Путин, че го е убил.

Русия се канела да размени Навални за Вадим Красиков?

Русия се канела да размени Навални за Вадим Красиков?

Руският опозиционер бил на косъм от освобождаване при размяна на затворници

Кремъл, който определя Навални и неговите поддръжници като подкрепяни от САЩ екстремисти, отрече държавната намеса в смъртта му и каза, че не знае за каквото и да било споразумение за освобождаване на Навални преди смъртта му.

В смъртния акт на Навални според поддръжници пише, че той е починал от естествена смърт.

Майка му обвини властите, че са се опитали да я изнудват да организира частно погребение за сина й, като първоначално са скрили тялото му - твърдение, което Кремъл нарече абсурдно.

Съюзниците на Навални търсеха зала, в която да поберат поддръжниците му на прощална церемония, но във вторник казаха, че са им отказали навсякъде.

След Навални - Путин още по-самотен на върха на своя Олимп

След Навални - Путин още по-самотен на върха на своя Олимп

Смъртта на Алексей Навални слага край на един от основните гласове, които се противопоставят на военната офанзива в Украйна. И рискува да дезорганизира социалните мрежи на движението на противника