Президентът Марсело Ребелу де Соуса каза в събота, че Португалия може да използва няколко метода за изплащане на репарации за престъпленията, извършени по време на трансатлантическото робство и колониалната ера. Сред тях са анулиране на дълга на бивши колонии и осигуряване на финансиране, съобщава "Ройтерс".

Припомняме, че държавният глава каза във вторник, че Португалия е отговорна за престъпленията и предположи, че има нужда от репарации.

Думите му предизвикаха силна критика от страна на десните партии, включително младшия партньор на правителствената коалиция на Демократическия алианс, CDS-Popular Party и крайнодясната Chega.

Лидерът на парламентарната скамейка на CDS-Partido Popular, Пауло Нунсио, каза в четвъртък, че неговата партия "няма нужда да преразглежда колониалното наследство, репарационните мита, които изглеждат внесени отвън".

Лидерът на Chega Андре Вентура заяви, че поведението на президента е "предателство към страната".

Португалия готова да плати за грешките си през колониалната епоха

Португалия готова да плати за грешките си през колониалната епоха

Президентът заяви, че страната му поема пълна отговорност

В продължение на повече от четири века най-малко 12,5 милиона африканци са били отвлечени, насилствено транспортирани с европейски кораби на дълги разстояния и продадени в робство.

Оцелелите при пътуването са били принудени да се трудят в плантации в Америка - най-вече в Бразилия и Карибите, а други са печелели от труда им.

Португалия е отвела близо 6 милиона африканци в робство - повече от всяка друга европейска страна. Въпреки това досега страната не се е изправяла срещу миналото си и ролята ѝ в трансатлантическото робство не се изучава задълбочено в училищата.

Вместо това колониализмът на Португалия, по време на който страни като Ангола, Мозамбик, Бразилия, Кабо Верде и Източен Тимор, както и части от Индия са били подложени на португалско управление, често се възприема като източник на гордост.

Ребело де Соуса заяви, че Португалия "поема пълна отговорност" за грешките от миналото и че тези престъпления, включително колониалните кланета, са имали "цена".

"Ние трябва да платим тази цена. Има ли действия, които не са наказани и виновните не са арестувани? Има ли стоки, които са били заграбени и не са върнати? Да видим как можем да поправим това", настоя той.

Идеята за изплащане на репарации или други компенсации за трансатлантическото робство набира популярност в световен мащаб, включително се обсъжда създаване на специален трибунал по въпроса.

Активисти посочват, че репарациите и публичните политики за борба с неравенствата, причинени от миналото на Португалия, включително системния расизъм, са от съществено значение.

Миналата година Ребело де Соуса заяви, че Португалия трябва да се извини за трансатлантическото робство и колониализма, но не даде пълно извинение. Днес той отбеляза, че признаването на миналото и поемането на отговорност за него е по-важно от извинението.

"Извинението е лесната част", изтъкна президентът.