Руските сили са превзели село Бердичи в Донецка област, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

"Подразделенията на групата войски "Център" в резултат на активни действия напълно освободиха селището Бердичи на Донецката народна република", съобщи министерството.

Според съобщеното, руските войски са унищожили формированията на 59-та мотострелкова, 42-ра и 47-а механизирани бригади от Въоръжените сили на Украйна и 109-та бригада за отбрана в районите на село Калиново, Прогрес, Сокол, Воздвиженка, Новопокровское в Донецка област.

Село Бердичи се намира на между Авдеевка и Очеретино, което се превърна в новата цел на руските сили. Преди войната е имало население от над 250 души.

Както каза в коментар за агенция Интерфакс-Украйна подполковник Назар Волошин, началник на оперативно-стратегическата група войски "Хортица", руските войски са успели да пробият и да се закрепят в Очеретино в Покровски район.

Според него обаче районът, където са били съсредоточени руските части, които са пробили, се обстрелва от украинска артилерия.

"Относно Очеретино. Врагът проби и се укрепи в това селище. Участъкът, в който се намира противникът, е под наш огневи контрол", каза Волошин. "Вземат се мерки за извеждането му оттам. Освен това там продължават тежките боеве, но ситуацията е под контрола на частите на украинските въоръжени сили.

Волошин каза, че въоръжените сили на Украйна са пуснали в действие допълнителни резерви. Според украинската страна в Покровското и Кураховското направление руснаците са разположили до четири бригади и се опитват да развият настъпление западно от Авдеевка и Маринка.

"В тези направления противникът постигна определени тактически успехи, но не успя да получи оперативно предимство", каза Волошин. "За да укрепим отбраната в тези направления и да заменим частите, които са претърпели загуби, преместваме бригади, които са възстановили своята боеспособност."

Евентуален пробив на руските войски край Очеретино застрашава прикритието на частите на украинските въоръжени сили, отбраняващи се на юг, близо до село Бердичи. Освен това от Очеретино има по-малко от 15 км до главния път, свързващ Болшая Новоселка и Константиновка през Покровск.

ISW: Русия предислоцира части към Източна Украйна

ISW: Русия предислоцира части към Източна Украйна

Москва използва и вълненията в Грузия за антизападна реторика