Наблюдателите на ООН са убедени, че на 2 януари руските сили са ударили Харков със севернокорейска балистична ракета.

"Ракетните отломки, открити в Харков на 2 януари 2024 г., произхождат от ракета от серията Хвасон-11 на КНДР. Това е нарушение на оръжейното ембарго срещу Северна Корея", пише Ройтерс, като се позовава на доклад от 32 страници на експертите.

Тримата наблюдатели не са открили доказателства, че ракетата е произведена от Русия.

В същото време в доклада на Комитета по санкциите срещу Северна Корея се отбелязва, че те "не са могли независимо да определят откъде и от кого е била изстреляна".

"Информацията за траекторията, предоставена от украинските власти, показва, че той е бил изстрелян на територията на Руската федерация.

Това местоположение, ако ракетата е била под контрола на руските сили, вероятно показва, че тя е придобита от граждани на Руската федерация", пишат те.

Северна Корея критикува САЩ за доставката на ракети с голям обсег на Украйна

Северна Корея критикува САЩ за доставката на ракети с голям обсег на Украйна

САЩ никога не могат да победят героичната руска армия и народ", се посочва в изявление на КНДР

По-рано тази година Съединените американски щати заявиха, че руската армия е ударила Украйна два пъти с нови балистични ракети от Северна Корея - на 30 декември и 2 януари.

Впоследствие Генералната прокуратура заяви, че Украйна вече разполага с доказателства, че по Харков са били използвани ракети, произведени в Северна Корея.

Според базираната в Обединеното кралство организация Conflict Armament Research в тези ракети са открити стотици компоненти, произведени от европейски и американски компании.

Светът заклейми търговията с оръжие между Русия и Северна Корея

Светът заклейми търговията с оръжие между Русия и Северна Корея

В съвместна декларация се критикува доставката на КНДР на балистични ракети за Москва

В началото на годината Белият дом съобщи, че Северна Корея наскоро е предоставила на Русия няколко десетки балистични ракети и пускови установки за тях, като Москва е използвала някои от ракетите, за да извърши множество удари срещу Украйна. Впоследствие високопоставен украински служител потвърди това твърдение.