Съединените щати наложиха в четвъртък санкции на две компании от Централноафриканската република, свързани с руската паравоенна организация "Вагнер", съобщи Министерството на финансите, цитирано от "Ройтерс".

Вашингтон, който по-рано обвини "Вагнер" в насърчаване на това, което описа като "злонамерени дейности" на Русия в африканската държава, заяви, че групата и свързаните с нея компании са "създали широка мрежа за сигурност и бизнес" там.

"Тази мрежа е напреднала в дестабилизиращата дейност на Русия за сметка на суверенитета на Централноафриканската република", се казва в изявление на отдела.

Една от засегнатите компании е минна група, която според Вашингтон е внасяла химикали, често използвани в мини, и е наела самолети, които "Вагнер" е използвал за преместване на персонал и оборудване.

Другата е фирма, която е получила пратки с материали от руско дружество, свързано с Евгений Пригожин - основателят на групата, който загина при самолетна катастрофа миналия август.

Министерството на финансите каза, че санкциите означават, че цялата собственост и интереси на компаниите, които са в Съединените щати или са притежание или контрол на лица от САЩ, са блокирани, добавяйки, че финансови институции и други лица, които участват в определени транзакции или дейности с фирмите могат да се изложат на санкции.

Съединените щати са санкционирали множество организации и лица в световен мащаб, които подкрепят групата "Вагнер".

Лондон: Русия хвърля Африканския си корпус в офанзивата край Харков

Лондон: Русия хвърля Африканския си корпус в офанзивата край Харков

Корпусът се състои от 2000 души, сред които и бивши наемници от ЧВК "Вагнер"